Follow us

"Παντοπώλιον" στην Ηφαίστου

Είναι Σάββατο πρωί, η πλατεία είναι γεμάτη κόσμο. Η μικρή πρόσοψη του "Παντοπώλιον", παντοπωλείου-deli στην Ηφαίστου, ανάμεσα στα λίγο-πολύ τουριστικά μαγαζιά, σε προϊδεάζει για κάτι διαφορετικό, πέρα από τα… παπούτσια και τα casual ρούχα, που έχουμε συνηθίσει στο Μοναστηράκι.

"Παντοπώλιον" στην Ηφαίστου

Η φιλία τους ξεκίνησε πριν από 35 περίπου χρόνια όταν ήταν φοιτητές στη Νομική. Άσκησαν τη δικηγορία και οι δύο με επιτυχία, ταξίδεψαν πολύ και έμαθαν να αγαπούν την Ελλάδα μέσα από τα ιδιαίτερα τοπικά της προϊόντα. Ο Γιάννης και ο Σταύρος, σήμερα είναι παντοπώλες. Με άποψη, θα μπορούσε να συμπληρώσει κάποιος, αν είχε την ευκαιρία να δει το ολοκαίνουριο παντοπωλείο τους, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ηφαίστου στο Μοναστηράκι, λίγα μόλις μέτρα από την πλατεία. Σε ένα δρόμο με έντονη τουριστική χροιά και με ότι θετικό αλλά και αρνητικό μπορεί αυτό να συνεπάγεται, κατάφεραν να διαφοροποιηθούν αισθητά και δώσουν την δική τους προσέγγιση.

"Παντοπώλιον" στην Ηφαίστου
Ο Γιάννης και ο Σταύρος, οι παντοπωλες με άποψη της Ηφαίστου

Είναι Σάββατο πρωί, η πλατεία είναι γεμάτη κόσμο. Η μικρή πρόσοψη του "Παντοπώλιον", ανάμεσα στα μαγαζιά με τα παπούτσια, σε προϊδεάζει για κάτι διαφορετικό, πέρα από τα τουριστικά μαγαζιά που έχουμε συνηθίσει στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο Γιάννης και ο Σταύρος, φορώντας στυλάτες ποδιές, υποδέχονται τους επισκέπτες –πελάτες, για ένα ιδιότυπο ταξίδι σε όλη τη χώρα, μέσα από τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε περιοχής. Ξεναγούν τουρίστες και ντόπιους στην Ελλάδα της τυροκομίας, των αλλαντικών, των ζυμαρικών, της μικροζυθοποιίας. Ξεναγούν σε ό,τι καλό και ξεχωριστό παράγεται στην ελληνική περιφέρεια.

Τα προϊόντα

Ταξινομημένα με βάση το είδος, αλλά και την περιοχή που προέρχονται, καλύπτουν όλο το φάσμα των τροφίμων, με επιλογές από μικρούς αλλά και μεγαλύτερους παραγωγούς. «Γυρίσαμε ολόκληρη την Ελλάδα και επιλέξαμε τους καλύτερους. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες προσπάθειες παραγωγής, από ανθρώπους που πάνω απ' όλα αγαπούν αυτό που κάνουν», θα μας πει ο Γιάννης, ενώ στεκόμαστε μπροστά σε μια ξύλινη προθήκη με εξαιρετικά ζυμαρικά της Αγροζύμης από τα Γιαννιτσά αλλά και από το Χιώτικο Κελάρι. Ξεχωρίσαμε γλυκίσματα από τα Καλάβρυτα με ροδοζάχαρη από τον Ερμείδη, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό γιαούρτι από το μοναστήρι Μακαριωτίσσης στην Θήβα, μέλι την από την Αρκαδία από την μελισσοκομική Φαλάνθου, αλλά και την Τήνο, καθώς και τα προϊόντα Ναουμίδη, από γνήσια πιπεριά Φλωρίνης. «Αντιμετωπίζουμε τον επισκέπτη του καταστήματος ως φιλοξενούμενο και προσπαθούμε να του παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα και αναλυτικότερα στοιχεία για κάθε περιοχή, μαζί με τις ιδιαιτερότητες τους κλίματος αλλά και της θέσης τους», σημειώνει ο Σταύρος.

Πάγκοι, σκαμπό, τσίπουρο και συμπάθεια

Στους πάγκους με τα λιγοστά σκαμπό, δοκιμάζουμε τον «Μουλικιώτη» από τη Μάνδρα Αττικής, που με πολύ μεράκι έχει καταφέρει να δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα, όπως, για παράδειγμα, το παραδοσιακό λουκάνικο γεμιστό με φέτα, καθώς και το καπνιστό στήθος κοτόπουλου, το οποίο μπορεί να αποτελέσει άριστο συνοδευτικό για το τσίπουρο. Εδώ, μπορεί κάποιος να επιλέξει κάποιο από τα επιλεγμένα τυριά κοπής, όπως η γραβιέρα Νάξου του συνεταιρισμού, τα αλείμματα της simply greek, τα παξιμάδια Νικητέα από τη Μάνη και τόσα άλλα -και, βέβαια, να τα καταναλώσει με τη συνοδεία τσίπουρου από μοσχοφίλερο από την Αρκαδία του Κυριαζόπουλου. Επίσης, εδώ θα βρείτε στα τυριά κοπής το κασέρι Προίκα, τυριά Γασπαράκη από το Ρέθυμνο αλλά και Νάξου του Κουφόπουλου. Σε συσκευασμένα τυριά, ξεχωρίσαμε το μπουκουβέλα από το Μέτσοβο, αυτό με το μαύρο πιπέρι και την καυτερή πιπερίτσα από τον Προίκα, αλλά και το Μικρασιάτικο με μάραθο ή καυτερή πιπεριά του Σταθώρη. Επίσης και φέτα Ζήρεια. Στις προθήκες του «Παντοπώλιον» κυριαρχούν ποιοτικά ελαιόλαδα από την ελληνική παραγωγή. Στην κατηγορία των αποσταγμάτων συναντάμε δεκάδες εκλεκτές επιλογές, όπως το τσίπουρο Τσιλιλή και το λικέρ «Σπιτικό».

Η ελληνική μικροζυθοποιία

Στο ψυγείο με τις μπύρες, θα μείνετε για ώρα. Και μόνο για να δείτε τις 70 και πλέον ετικέτες της ελληνικής μικροζυθοποιίας, αλλά και -γιατί όχι- να δοκιμάσετε κάποια από όλες αυτές. «Η μπύρα αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο προϊόν και γίνονται πολλές και αξιόλογες προσπάθειες σε ολόκληρη τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, επιλέξαμε να τις διαθέτουμε όλες μαζί, εδώ στο κέντρο, στην προσπάθειά μας να συμβάλουμε στην προώθηση και την αναγνώριση των ελληνικών προϊόντων".

Παντοπώλιον, Ηφαίστου 9, Τηλ.: 210 3254890

Επίσης...

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

Στο "Oggi" το gelato artigianale συναντά την πασχαλινή colomba

Η gelateria της οδού Βουλής κρύβει γευστικές εκπλήξεις που σε ταξιδεύουν πρώτη θέση Ιταλία.

Περισσότερα από

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Με έμφαση στην ξεχωριστή γεύση και παρουσία, το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής, συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.