Follow us

Ελαιόλαδο από τη Μαρώνεια

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ελαιόλαδα που δοκιμάσαμε πρόσφατα, παράγεται στη Θράκη και από σπάνια ποικιλία. Στη Μαρώνεια, όμως, καλλιεργούσαν την ελιά από την αρχαιότητα…

Ελαιόλαδο από τη Μαρώνεια

Η ποικιλία Μαρωνίτικη καλλιεργείται αποκλειστικά στην περιοχή της Μαρώνειας από πολύ πολύ παλιά, χωρίς διακοπή. Το ελαιόλαδο και το κρασί ήταν στην αρχαιότητα τα διάσημα προϊόντα της περιοχής. Ήδη, έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αναγνώρισής της ως ποικιλίας Π.Ο.Π.. Τα ελαιόδενδρα εκεί έχουν μέση ηλικία 200 ετών και τα παλαιότερα αγγίζουν τα 500 χρόνια -μάλιστα στον συγκεκριμένο ελαιώνα πολλά ξεπερνούν και αυτή την ηλικία.

Ελαιόλαδο από τη Μαρώνεια

Το ελαιόλαδο έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας και του μικροκλίματος. Η καλλιέργεια και η διαχείριση, βέβαια, μετρούν αποφασιστικά στην ποιότητα. Κι εδώ, στο εξ. παρθένο ελαιόλαδο Μάρων, όλα γίνονται με στόχο την παραγωγή ενός απόλυτα φυσικού και σε άριστη ποιότητα προϊόντος.
Το αποτέλεσμα είναι αντάξιο της προσπάθειας του παραγωγού. Το ελαιόλαδο που δοκιμάσαμε είχε εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά, ήταν κομψό και ευγενικό. Με απαλά αρώματα ελιάς, χλόης αλλά και νότες εσπεριδοειδών, στόμα λιπαρό, φρουτώδες, με αίσθηση λεμονιού αλλά και βοτάνων και ελαφρά πικρή, ευχάριστη επίγευση.

Ο παραγωγός Γιώργος Βολουδάκης κατάγεται από οικογένεια ελαιοπαραγωγών και συνεχίζει την παράδοση στην τρίτη γενιά αλλά σε άλλο επίπεδο, στο υψηλότερο δυνατό. Η παραγωγή του είναι πολύ περιορισμένη - 3 έως 5 τόνοι, ανάλογα με τη χρονιά- και σχεδόν στο σύνολό της εξάγεται, ελάχιστες ποσότητες παραμένουν για κατανάλωση στη χώρα. Όπως μας είπε, η καλλιέργεια των δένδρων γίνεται χωρίς άρδευση -άρα εξαρτάται κατά πολύ από τις καιρικές συνθήκες- και η συλλογή γίνεται όσο πιο πρώιμα επιτρέπει ο καιρός (συνήθως ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου) και με το χέρι. Ο ελαιοκαρπός μεταφέρεται με μικρά τελάρα άμεσα στο ελαιοτριβείο και εκθλίβεται, βέβαια, με ψυχρή έκθλιψη (η οξύτητα δεν ξεπερνάει τους 0,5 βαθμούς). Το ελαιόλαδο φυλάσσεται στις δεξαμενές τους και εμφιαλώνεται αφιλτράριστο με τον τρόπο της φυσικής μετάγγισης από τη δεξαμενή στις φιάλες. Η συσκευασία του Μάρων είναι όχι μόνο κομψή, αλλά και απόλυτα λειτουργική. Οι αλουμινένιες φιάλες των 500 ml προστατεύουν το προϊόν από φως και αέρα και στέκονται μια χαρά και στο τραπέζι.

Στα σχέδια του παραγωγού, εκτός από τη φύτευση νέων ελαιώνων, είναι μια κατάλληλη ανάπλαση, ώστε να γίνει επισκέψιμος ο ελαιώνας με τα αιωνόβια δένδρα, ο οποίος, μάλιστα, διασχίζεται από ένα τμήμα του μεσαιωνικού δρόμου που συνδέει τον παλαιό οικισμό με τη νέα Μαρώνεια.

Το εξ. παρθένο ελαιόλαδο Μάρων μπορείτε να το παραγγείλετε ηλεκτρονικά από το site www.maron.gr.

Mάρων, Μαρώνεια τηλ. 25310 85201

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Με έμφαση στην ξεχωριστή γεύση και παρουσία, το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής, συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Περισσότερα από

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;