Follow us

«Μελίρρυτη»: μονοποικιλιακά, ποιοτικά μέλια

Ένας νομάς μελισσοκόμος που ακολουθεί τα χνάρια του Σαρακατσάνου πατέρα του και παράγει ιδιαίτερα μέλια, από γνωστά και πιο ασυνήθιστα φυτά…

«Μελίρρυτη»: μονοποικιλιακά, ποιοτικά μέλια

Στο ανοιξιάτικο φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις» είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μεταξύ άλλων και τα μονοποικιλιακά, ξεχωριστά μέλια με την επωνυμία «Μελίρρυτη», που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει “αυτή που τα λόγια της στάζουν μέλι”! Αρχικά μας κέρδισαν οι πολύ προσεγμένες συσκευασίες τους -όμορφη ετικέτα με γεωμετρικά σχέδια.
Δοκιμάζοντάς τα, διαπιστώσαμε ότι και στο περιεχόμενο δίνεται ιδιαίτερη προσοχή, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα είναι μονοποικιλιακά μέλια ανώτερης ποιότητας.

«Μελίρρυτη»: μονοποικιλιακά, ποιοτικά μέλια
Ο Θανάσης Συργκάνης στο περίπτερο στο φεστιβάλ "Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις"

Για να τα γνωρίσουμε καλύτερα, μιλήσαμε με έναν από τους δύο γιους του πρωτεργάτη, τον Θανάση Συργκάνη. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά, έχει κι αυτός “ανυπότακτη φύση”, όπως και ο σαρακατσάνος νομάς πατέρας του, γι’ αυτό και τον τράβηξε η νομαδική μελισσοκομία. Ο πατέρας Βασίλης Συργκάνης, με καταγωγή από τον Κόζιακα ξεκίνησε με μόλις 2 κυψέλες από καθαρή αγάπη για τη μελισσοκομία, ενώ σήμερα τα παιδιά του Θανάσης και Χρήστος έχουν φθάσει να κινούν γύρω στις 200 κυψέλες με προοπτική για περαιτέρω αύξηση. Με έδρα την Αθήνα, ταξιδεύει με τα μελίσσια του απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, ανάλογα με την ποικιλία μελιού που θέλει κάθε φορά. Από τον Πέλεκα του Βόλου για το πολυκόμπι (ένα βότανο με θεραπευτική δράση, γνωστό από την αρχαιότητα), στις Καρυές των Αγράφων για το έλατο, μέχρι τη Στενή Ευβοίας για την καστανιά και από τους Ζάρακες της Καρύστου για ερείκι ως τον Τυμφρηστό της Λαμίας για τη βελανιδιά, ο δρόμος είναι μεγάλος. Αλλά αυτό δεν πτοεί τον Θανάση, ίσα – ίσα που του αρέσει να εναλλάσσει τοπία σε τακτά διαστήματα.

Τρεις γενιές της οικογένειας Συργκάνη στα μελίσσια

Δοκιμάσαμε μερικά από τα μέλια του, όπως το βελανιδιάς με τα αρώματα κεριού, ρητίνης και βάλσαμου, που έβγαλε και μια ισορροπημένη γλυκύτητα που μας άρεσε αρκετά, αλλά και το πιο γλυκό πολύκομπο, με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Η επιχείρηση παράγει μια ποικιλία από 10 μονοποικιλιακά μέλια - θυμαρίσιο, ανθέων μελιτώματα (από βελανιδιά, από καστανιά, από έλατο και από πεύκο), από βαμβάκι, από πολυκόμπι, από ευκάλυπτο και από περδικάκι (βότανο της οικογένειας της τσουκνίδας).

Εκτός από μέλι, κάτω από την επωνυμία «Μελίρρυτη» υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα από παράγωγα μελιού (βάμμα πρόπολης, βασιλικός πολτός, γύρη, πρόπολη, κηρήθρα και κερί) και περίπου 60 διαφορετικές κηραλοιφές εμπλουτισμένες με αιθέρια έλαια, βότανα και γανόδερμα (είδος μανιταριού).
Ακόμη, υπάρχουν 20 στρέμματα με ελιές στο Αυλωνάρι Ευβοίας, από τα οποία παράγεται και λάδι, με την ίδια επωνυμία.

Τα προϊόντα διατίθενται στο συνεταιριστικό κατάστημα e-bloko και με απευθείας παραγγελίες στην επιχείρηση.

Μελίρρυτη, Ξάνθου 15, Γαλάτσι, τηλ. 210 2911689, 6975555050.

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Με έμφαση στην ξεχωριστή γεύση και παρουσία, το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής, συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Περισσότερα από

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;