
Το εργαστήρι «Το Φίλεμα της Λέλας», από το Κιάτο Κορινθίας, το παρουσιάσαμε στο Umami πριν δύο χρόνια εδώ, γιατί εκτιμήσαμε τα χειροποίητα προϊόντα του, από φρέσκα φρούτα, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές. Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και μερικά βαζάκια από τις νέες τους σειρές χωρίς ζάχαρη.
Ο Γιώργος και η Σοφία, τα παιδιά της Λέλας, που έδωσαν το όνομα της μητέρας τους στην επιχείρησή τους γιατί εκείνη τους έμαθε να αγαπούν τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, δημιούργησαν το εργαστήρι αυτό το 2012.

Πρόσφατα, αποφάσισαν να αφαιρέσουν τη ζάχαρη από μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού και στη θέση της να βάλουν τον χυμό σταφυλιού, ο οποίος έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ήπια γλυκιά γεύση και επιτρέπει στα φρούτα να αναδείξουν όλο τους το άρωμα και τη γεύση.
Πράγματι, τα προϊόντα που δοκιμάσαμε κι εμείς διακρίνονταν για την ήπια γλυκύτητα, τα έντονα αρώματα και τις ελαφριές γεύσεις. Ιδίως τα γλυκά του κουταλιού, ισορροπούν μεταξύ γλυκού και κομπόστας, αφού χωρίς την παρουσία της ζάχαρης το σιρόπι είναι αρκετά ρευστό.

Συγκεκριμένα, από τα πιο έντονα σε άρωμα που δοκιμάσαμε ήταν το γλυκό του κουταλιού περγαμόντο και η μαρμελάδα βερίκοκο. Αρκετά αρωματικό και το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, ενώ στο κεράσι το φρούτο ήταν πολύ ζουμερό και διατηρούσε μια φρεσκάδα κομπόστας. Δοκιμάσαμε και τη μαρμελάδα ρόδι, στην οποία την υφή την δίνει το μήλο και από το ρόδι παίρνεις λίγες αρωματικές νότες. Προϊόντα ιδιαίτερα, που ξεφεύγουν από τα κλασικά.
Το εργαστήρι παρασκευάζει, επιπλέον, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού με ζάχαρη, καθώς και τσάτνεϊ και dressings.
Περισσότερα στο www.tofilematislelas.gr
«Το Φίλεμα της Λέλας», Δημοκρατίας 1, Κιάτο Κορινθίας, τηλ. 27420 27027.