Follow us

Όσπρια από παλαιές ποικιλίες Λήμνου

Υπάρχουν προϊόντα που αξίζει να τα ψάξουμε, όσοι αναζητούμε το αυθεντικό. Όπως η σειρά “Λημνιακοί αναβιωμένοι σπόροι” της επιχείρησης Salamousas Agrifood, που περιλαμβάνει παλαιές, τοπικές, μη βελτιωμένες ποικιλίες της Λήμνου…

Όσπρια από παλαιές ποικιλίες Λήμνου

Στη σειρά θα βρούμε: φασολάκι ασπρομύτικο, ρεβίθι Παναγιάς, κουκί-φούλι και άφκο (φάβα Λήμνου) καθώς και σιτάρι αποφλοιωμένο. Το αρχικό προϊόν τους είναι, βέβαια, το κίτρινο αλεύρι, από το περίφημο σκληρό σιτάρι της Λήμνου.

Η επιχείρηση Π.Χ. Σαλαμουσάς μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής (1945), αλλά η διαδικασία αναβίωσης των παλαιών σπόρων, που είχαν εξαφανιστεί από το νησί -όραμα του Χρήστου Σαλαμουσά- αρχίζει το 2007. Να πούμε, χαρακτηριστικά, ότι ο σπόρος Μαυραγάνι είχε διασωθεί στο Άγιο Όρος, από όπου και το πήραν και ο άφκος (φάβα) βρέθηκε σ΄ ένα παλιό καλύβι, κοντά στην αρχαία Ηφαιστεία…

Όσπρια από παλαιές ποικιλίες Λήμνου

Στην ενδελεχή έρευνα που προϋπήρξε, μέχρι να φτάσουν στην επιτυχημένη καλλιέργεια, είχαν την τεχνογνωσία και τη στήριξη του Τμήματος Τροφίμων & Διατροφής του Παν. Αιγαίου, του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Θράκης και του Γεωπονικού του Αριστοτελείου.

Οι καλλιέργειες γίνονται στα ιδιόκτητα κτήματα της επιχείρησης στην ανατολική Λήμνο, σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς, μέσω συμβολαιακής γεωργίας -άλλη μια πρωτοβουλία του Χρήστου Σαλαμουσά στο νησί της Λήμνου. Η επιχείρηση βρίεσκεται τώρα στα χέρια της νέας γενιάς, Παναγιώτη και Στέργιου Σαλαμουσά, που προχωρούν με το ίδιο όραμα.

Τα προϊόντα βρίσκουμε στην Αθήνα στο 4 Seasons (Νίκης 30 κέντρο), στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1), στο Δεντρολίβανο (Γ. Γεννηματά 99 Γλυφάδα), στο Περί Λέσβου (Αθηνάς 27 κέντρο), στο Α2 (Μεταμορφώσεως 52 Χαλάνδρι), στον Μανδραγόρα (Γούναρη 14 Πειραιάς), στο Βανίλια-Κανέλα (Λουίζης Ριανκούρ 73 Αμπελόκηποι).

www.salamousas.gr, Μούδρος Λήμνου τηλ. 2254 071404

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Με έμφαση στην ξεχωριστή γεύση και παρουσία, το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής, συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Περισσότερα από

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;