Follow us

Café au Lait

Με παρελθόν που κρατά από τις αρχές του 1800, το ρόφημα – έμβλημα της ικανότητας των Γάλλων να οικειοποιούνται εισαγόμενες επιρροές, κρατά τα πρωτεία στο πάντρεμα του καφέ με το γάλα, πλουτίζοντας όχι μόνο τη γεύση, αλλά και το σώμα του καφέ, με την στρογγυλάδα του ιδανικού, αιώνιου παρτενέρ του.

Café au Lait

Με παρελθόν που κρατά από τις αρχές του 1800, αλλά παρόν που αποδεικνύει την ήττα του παριζιάνικου σοβινισμού στο καφεϊνικό σύμπαν, ο κάποτε καφές – έμβλημα της σνομπίστικης οικειοποίησης εισαγόμενων επιρροών των Γάλλων, είναι σήμερα μια από τις πιο απογοητευτικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κανείς στα παριζιάνικα μπιστρό. Κι αυτό όχι μόνο γιατί ο σωστά προετοιμασμένος café au lait συγκεντρώνει στο φλιτζάνι του γεύση θαλπωρής που ούτε ονειρεύονται οι σύγχρονες παραλλαγές του, αλλά και γιατί ο σημερινός τρόπος παρασκευής υποδεικνύει μια ανοίκεια αδιαφορία των Γάλλων για την ιστορικότητα ενός ροφήματος που, στην εποχή του, κατέκτησε τον κόσμο.

Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, τις αρχές του 19ου αιώνα, που οι Τούρκοι διπλωμάτες άρχισαν να φέρνουν την κουλτούρα τους στην Ευρώπη, συστήνοντας και τον καφέ στη Γηραιά Ήπειρο, με την τελευταία να τσινίζουν αρχικά, μπρος στα δυνατά αρώματα, τις πικρές γεύσεις και τις λασπερές γουλιές που έριχνε στο φλιτζανάκι της ο καφές από το μπρίκι. Μιμούμενοι την έφεση των φίλων Βρετανών στο τσάι, οι Γάλλοι σύντομα έφεραν τη νέα συνήθεια του καφέ στα μέτρα τους, εισάγοντας ένα δικό τους twist: χάρτινα σακουλάκια φυλάκισαν τον αλεσμένο καφέ και να τον αφαιρέσουν από τις κούπες τους όταν είχε πια απελευθερώσει τα έλαιά του στο ζεστό νερό που έπεφτε πάνω – μια πρώιμη μέθοδος pour over, που τελειοποιήθηκε οδηγώντας στον καφέ φίλτρου, γνωστό και ως «γαλλικό».

Έθνος καλομαθημένο απ’ τους γαλακτοκομικούς θησαυρούς του, οι Γάλλοι ήταν επίσης οι πρώτοι που δοκίμασαν να ρίξουν λίγο γάλα στον καφέ τους. Πράξη αδιανόητη για τους Άραβες κι Αιθίοπες, δεινούς καφεοπότες της εποχής, δίχως όμως θέση για το γάλα στην κουλτούρα τους εν γένει, αυτή ήταν η κίνηση που γέννησε τον café au lait, πλουτίζοντας όχι μόνο τη γεύση, αλλά και το σώμα του καφέ, με την στρογγυλάδα του ιδανικού του παρτενέρ. Ο café au lait κατέκτησε τον κόσμο αποκτώντας τοπικές παραλλαγές όπως ο ιταλικός latte, ο ισπανικός cafe con leche, ή ο γερμανικός milchkaffee, ενώ τελειοποιήθηκε στα τέλη του 19ου – αρχές 20ου αιώνα, όταν εφευρέθηκε η γαλλική πρέσα, που έδωσε καφέ πιο δυνατό, με γεμάτο σώμα, έντονα αρώματα και χαρακτήρα πιο στιβαρό πλάι στο γάλα.

Το γύρισμα του αιώνα έφερε την έφοδο των Ιταλών στο καφεϊνικό σύμπαν (το 1929 ο Μιλανέζος σχεδιαστής Attilio Calimani πατεντάρει για πάρτι του την γαλλική πρέσα, για παράδειγμα), με αποκορύφωμα τη δεκαετία του ’40 και τη επέλαση της επαγγελματικής εσπρεσιέρας: το επιβλητικό μηχάνημα με της πρωτοφανής δυνατότητες μάγεψε, μεταξύ όλων των Ευρωπαίων, και τους Γάλλους, κερδίζοντας μια θέση σε όλα τα καφέ που σέβονταν των εαυτό τους. Ο espresso, με τη γοητεία του καινούριου για τους πελάτες, αλλά και του εύκολου για τους επαγγελματίες, αντικατέστησε κάθε άλλη παρασκευή, παίρνοντας τη θέση του φιλτραρισμένου στον café au lait και αλλοιώνοντας για πάντα τη γεύση του, σαν μια κακοεκτελεσμένη, βιαστική εκδοχή αποτυχημένου cappuccino – ο οποίος, αν μη τι άλλο, δεν έχει καμία θέση δίπλα στην λεπτεπίλεπτη συννεφάτη απαλότητα ενός αφράτου κρουασάν…

Η παρασκευή

Café au Lait

Η προετοιμασία του σωστού café au lait είναι μια από τις πιο απλές στον κόσμο του καφέ: το μόνο που χρειάζεται είναι καλός φρεσκοαλεσμένος καφές, σε μέτριο άλεσμα για καφετιέρα φίλτρου, ή λίγο πιο χοντρό για γαλλική πρέσα, η οποία είναι και η ιδανική για τη συγκεκριμένη παρασκευή. Τα 30γρ καφέ ανά 500ml νερό είναι η ιδανική αναλογία, ενώ τα 4 λεπτά είναι ο τέλειος χρόνος εμβάπτισης του καφέ στο νερό, που πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία περί τους 95οC. Για τα 4 αυτά λεπτά, που ο καφές μας απελευθερώνει τα έλαιά του στο νερό, ζεσταίνουμε ίση ποσότητα από γάλα στο κατσαρολάκι, μέχρι να φτάσει στο σημείο του βρασμού. Αφού εμφανιστούν οι πρώτες μπουρμπουλήθρες, αποσύρουμε και σερβίρουμε μαζί με τον καφέ, σε μεγάλο φλιτζάνι με ανοιχτό στόμιο.

Tips: Για ιδανικό αποτέλεσμα, αμέσως πριν το σερβίρισμα γεμίζουμε το ποτήρι μας με ζεστό νερό (το οποίο στη συνέχεια αδειάζουμε) για να του δώσουμε τη σωστή θερμοκρασία, ώστε να υποδεχτεί τον καφέ χωρίς να τον αλλοιώσει. Για πιο instagramική εικόνα, κρατάμε λίγο από το ζεστό μας γάλα και το οποίο χτυπάμε με το έμβολο στην πρέσα του γαλλικού μας (αφού την έχουμε ξεπλύνει από τα υπολείμματα του καφέ), ή σε ένα γυάλινο βαζάκι, τόσο ώστε να αποκτήσει μερικές μπουρμπουλήθρες, με τις οποίες διακοσμούμε την επιφάνεια του καφέ μας.

Επίσης...

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Παραδοσιακές συνταγές για την Πρωτομαγιά: Γεύσεις που συνοδεύουν τη γιορτή της φύσης

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στην Ελλάδα, το φαγητό της Πρωτομαγιάς συνδέεται με τη φύση, την αναγέννηση και τη χαρά της ζωής.

Περισσότερα από

Είπε κανείς tacos;

Κανένα Taco Bell· τα καλύτερα tacos φτιάχνονται στην κουζίνα σου αρκεί να ακολουθήσεις τις συνταγές μας.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

Πρωτεϊνικά πρωινά για ενέργεια και δύναμη από την αρχή της ημέρας

Οι παρακάτω συνταγές συνδυάζουν υγιεινές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, που θα σε κρατήσουν χορτάτο και γεμάτο δύναμη μέχρι το επόμενο γεύμα.

Φρέσκια απόλαυση της άνοιξης: Σαλάτα με σπαράγγια, φράουλες και φέτα

Αυτή η ανοιξιάτικη σαλάτα είναι γεμάτη γεύσεις και θρεπτικά συστατικά, ιδανική για τις ζεστές μέρες της άνοιξης.

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι τοπ -κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν

Δοκίμασέ τα με φρέσκα χόρτα, κρεμμυδάκι-μάραθο ή και με τόνο.

Δροσιστικά ροφήματα για την άνοιξη

Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να ανανεώσουμε τη διατροφή μας με φρέσκα και υγιεινά ροφήματα.

Λαχταριστές συνταγές με φράουλες

Καθώς η άνοιξη γεμίζει τη φύση με χρώματα και αρώματα, η φράουλα κάνει την εντυπωσιακή της εμφάνιση και μας καλεί να τη γευτούμε σε κάθε πιθανή εκδοχή.

Φρέσκες ιδέες και ανοιξιάτικες συνταγές

Η ιδανική εποχή για να γεμίσουμε το τραπέζι μας με φρέσκα λαχανικά, ανοιξιάτικα φρούτα και πιάτα που αποπνέουν υγεία και φρεσκάδα.

Συνταγές για μετά το Πάσχα: Ελαφριές και νόστιμες επιλογές για αποτοξίνωση

Μετά το Πάσχα, χρειαζόμαστε πιο ελαφριά φαγητά για να νιώσουμε ξανά καλά.

Πώς να φτιάξεις την αυθεντική Dubai Chocolate στο σπίτι

Το viral γλυκό που όλοι έχουν δει, αλλά κανείς (;) δεν μπορεί να αντισταθεί.