Η ετοιμασία του γιορτινού τραπεζιού είναι για πολλούς μια ευχάριστη αν και φασαριόζικη διαδικασία, αναπόσπαστο κομμάτι των ημερών. Άλλοι, πάλι, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, θα προτιμήσουν να έρθει… το τραπέζι στο σπίτι έτοιμο, και απλά ν’ ανοίξουν το κρασί. Και, φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα να έρθει έτοιμη μόνο η γεμιστή γαλοπούλα.
Φέτος, οι περιστάσεις ευνοούν το γιορτινό take away και μάλιστα του δίνουν διαστάσεις που δεν είχε. Εκτός από τα κλασικά take away και catering, γνωστά εστιατόρια και επώνυμοι σεφ ετοίμασαν ειδικά μενού και μας δίνουν την ευκαιρία να στρώσουμε τραπέζι με πιάτα καλής κουζίνας, όπως θα το απολαμβάναμε στο εστιατόριο. Οι περισσότερες προτάσεις περιλαμβάνουν την παραδοσιακή γαλοπούλα για τα Χριστούγεννα, αλλά σε γιορτινό και πολυτελές «περιτύλιγμα», μεταξύ πρωτότυπων βελουτέ, φίνων ορεκτικών και εκλεκτών desserts.
Συγκεντρώσαμε εδώ μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις της πόλης, οπότε δεν έχετε παρά να επιλέξετε με βάση την προτίμηση και το κόστος -αν κι εδώ που τα λέμε, φέτος που θα είμαστε μεταξύ μας, είναι ευκαιρία να ξοδέψουμε κάτι παραπάνω, ν’ ανοίξουμε ένα καλό κρασί και να ευχηθούμε μια καλύτερη νέα χρονιά…
Από τη Μεγάλη Βρεταννία και τον Αστέριο Κουστούδη
Ένα πολυτελές γιορτινό τραπέζι με κλασικό χρώμα ετοίμασε η ομάδα του βραβευμένου chef Αστέριου Κουστούδη στο πλαίσιο του «Let us do the Cooking». Θυμίζουμε, ότι το take away project της Μεγάλης Βρεταννίας περιλαμβάνει 5 διαφορετικά μενού που έρχονται στο σπίτι με τα φίνα σερβίτσια τους, αλλά παράλληλα με αυτά προτείνει δυο εορταστικά μενού των 6 ατόμων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Το πρώτο θα είναι διαθέσιμο για τις 24 και 25 Δεκεμβρίου, και το θέμα του είναι η ψητή γαλοπούλα με την παραδοσιακή της γέμιση, διάφορες σάλτσες και πλούσια συνοδευτικά, καθώς και τα εξαιρετικά γιορτινά της γλυκά. Το Πρωτοχρονιάτικο θα είναι διαθέσιμο 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου, με κυρίως θέμα ένα εκλεκτό ψητό U.S. prime rib με αυθεντική sauce béarnaise και ποικιλία από γαρνιτούρες, ενώ προηγείται μια σύνθεση θαλασσινών με αστακό, γαρίδες και σολομό και μια ιδιαίτερη σαλάτα για να μας βάλει στο θέμα και έπεται ένας κορμός régalade με μους κάστανο και ρούμι. Αλλά σημειώστε, ότι στις γιορτινές μέρες όπου εκ των πραγμάτων θα είμαστε «εμείς κι εμείς», ταιριάζει γάντι κι ένα πολυτελές afternoon tea, όπως το πλούσιο «Tea me Away» της Μεγάλης Βρεταννίας, ιδανικό να φτιάξει ατμόσφαιρα και διάθεση…
Παραγγελίες καθηµερινά από τις 11:00 έως τις 20:00 στο 210 33 30 748.
Η fine dining πρόταση του Αλέξανδρου Τσιοτίνη από το CTC
Για όσους αποζητούν ένα ιδιαίτερο γιορτινό τραπέζι, ο βραβευμένος Αλέξανδρος Τσιοτίνης του CTC προτείνει ένα μενού με την προσωπική του σφραγίδα. «Οι γιορτές δεν είναι για να μένουμε στην κουζίνα, αλλά για να ζούμε με τους δικούς μας ανθρώπους και αφήστε εμάς να σας κάνουμε την προετοιμασία για ένα fine dining degustation menu, όπου εσείς θ’ ασχοληθείτε μόνο με τα απαραίτητα…», προλογίζει το μενού του. Σε αυτό το μενού των 6 πιάτων δεν θα βρείτε τα συνήθη των ημερών, όμως το κυρίως θέμα, ένα μεγαλοπρεπές φιλέτο Wellington με πουρέ από τρουφάτη πατάτα και σάλτσα périgueux άψογα εκτελεσμένο, δεν παύει να είναι κλασική αξία. Άλλωστε, έχει ενδιαφέρον ότι σε αυτό το υψηλής κουζίνας τραπέζι θα βάλετε εσείς to last touch, καθώς έρχεται προπαρασκευασμένο, με πλήρεις οδηγίες που θα σας δώσει ο chef για το ζέσταμα, το ψήσιμο και το στήσιμο. Δείτε το μενού στο www.ctc-restaurant.com και μην καθυστερήσετε την παραγγελία, γιατί θα ετοιμαστεί πολύ περιορισμένος αριθμός γευμάτων, διαθέσιμα για παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με minimum 2 άτομα.
Προπαραγγελίες στο 2107228812 και στο info@ctc-restaurant.com⠀
Η πρόταση του OVIO από τον Πάνο Ιωαννίδη
Το «Ovio» αυτή τη φορά δεν παίζει σε ιταλικά χρώματα, αλλά μας προσκαλεί σε ένα τραπέζι πολύ γιορτινό, με συνθέσεις αγαπημένων χειμωνιάτικων υλικών, που κινείται σε έναν gourmet - comfort χώρο και θα ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Το Ovio Semi DIY Menu Box τεσσάρων πιάτων του Πάνου Ιωαννίδη, για τα Χριστούγεννα περιλαμβάνει ταρτάρ φαγκρί με τρούφα, βελουτέ κάστανου και σιγομαγειρεμένο αγριογούρουνο με τα συνοδευτικά του, ενώ για την Πρωτοχρονιά μεταξύ των πιάτων θα βρούμε μοσχάρι carpaccio, σούπα κολοκύθας με γαρίδες και σιγομαγειρεμένα ribs με καπνιστό πουρέ πατάτας. Το μενού, που κοστίζει €55, παραδίδεται σε ειδικές vacuum συσκευασίες και το μόνο που απαιτεί είναι ένα ζέσταμα, με τις λεπτομερείς οδηγίες που συνοδεύουν τα πιάτα. Το χριστουγεννιάτικο είναι διαθέσιμο για παραγγελία έως τις 22/12 (ή μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων), το πρωτοχρονιάτικο έως 28/12.
Παραγγελίες και πλήρες μενού στο www.ovio.gr
Cookoovaya Christmas at home
Το team της Cookoovaya έχει ετοιμάσει δυο πλούσια εορταστικά μενού για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και μάλιστα σας τα φέρνει στο σπίτι με την premium υπηρεσία μεταφοράς που διαθέτει. Τα δυο ειδικά set menu διατίθενται στις 23, 24 & 25 Δεκεμβρίου για τα Χριστούγεννα και 30 & 31 Δεκεμβρίου για την Πρωτοχρονιά. Και τα δυο αρχίζουν με ιδιαίτερες σούπες, ακολουθεί ποικιλία ορεκτικών, ενώ το χριστουγεννιάτικο «κυρίως» είναι γεμιστή γαλοπούλα με τα συνοδευτικά της και το πρωτοχρονιάτικο είναι το φιλέτο Wellington. Φυσικά, περιλαμβάνονται τα ανάλογα γιορτινά γλυκίσματα, τάρτα αχλάδι με καραμέλα βουτύρου και παγωτό βανίλια, και coulant με σοκολάτα Domori και παγωτό βανίλια, αντίστοιχα.
Παραγγελίες και πληροφορίες στο 2107005728 και στο reservations@cookoovaya.gr
Different & different Christmas box από τον Χριστόφορο Πέσκια
«Dear Santa Box» ή «Let it Snow box»; Και στις δυο περιπτώσεις, ο Χριστόφορος Πέσκιας προτείνει γιορτινά μενού 6 πιάτων, μέσω του ποιοτικού catering «Different & Different», μπορείτε όμως να διαμορφώσετε και το δικό σας, επιλέγοντας όποια πιάτα προτιμάτε. Στο «Dear Santa» το κυρίως πιάτο είναι γαλοπούλα γεμιστή (με 3 επιλογές στη γέμιση) ενώ στο «Let it Snow» το Bοeuf bourguignon από Black Angus με τα συνοδευτικά του. Μπορείτε να παραγγείλετε, επίσης, ολόκληρη γαλοπούλα γεμιστή με τα συνοδευτικά της, αλλά και χριστουγεννιάτικο κορμό με σοκολάτα Valrhona ή Mont Blanc σε μπολ, όλα υπολογισμένα για 8 άτομα.
Παραγγελίες μέχρι 20/12 στο 210 62 000 66-77 ή στο differentndifferent@gmail.com
Μπουκιά & Συχώριο Κουζίνα από τον Ηλία Μαμαλάκη
Για πιο απλές καταστάσεις, ειδικό Christmas μενού για τις γιορτές έχει ετοιμάσει το γνωστό take away & delivery του Ηλία Μαμαλάκη, με πολλές επιλογές για να διαμορφώσετε όπως θέλετε το γιορτινό τραπέζι σας. Σούπες βελουτέ, γιορτινές σαλάτες, ορεκτικά, τάρτες, κυρίως πιάτα, συνοδευτικά και γλυκά a la carte, αλλά και ολόκληρη γεμιστή γαλοπούλα (4, 8 ή 12 ατόμων). Δείτε το γιορτινό μενού στο site και κάνετε έγκαιρη παραγγελία.
Ένα πλατό γαλλικών τυριών για συνοδεία
Ιδιαίτερες γιορτινές προτάσεις ετοιμάζει η γαλλική fromagerie From Paris Ο Cyril Rouquette της γαλλικής fromagerie «From Paris» (Κλεισθένους 35, Αγία Παρασκευή) θα ετοιμάσει ένα πλατό artisanal τυριών «στα μέτρα σας» για όσα άτομα θέλετε, ώστε το εορταστικό γεύμα να κλείσει επάξια. Ο ίδιος θα σας προτείνει και θα σας συμβουλεύσει για τις επιλογές. Μπείτε στην ιστοσελίδα του για να πάρετε μια ιδέα, καθώς υπάρχουν και ιδιαίτερες γιορτινές προτάσεις, όπως το camembert με marrons glacés, το vacherin Mont d’ Or, που τρώγεται ζεσταμένο μαζί με το λουκάνικο που παραδοσιακά το συνοδεύει, εκλεκτό foie gras αλλά και στρείδια.
Πληροφορίες στο 210 6018458