Επειδή όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σούπα γίνεται... επιτακτική, σου προτείνουμε τρεις που έχουν βάση τα λαχανικά.
Σούπα βελουτέ με φασόλια και κρεμμύδια
Υλικά για 6-8 άτομα
- 500 γρ. φασόλια μουσκεμένα όλη τη νύχτα
- 400 γρ. κρεμμύδια
- 5 σκ. σκόρδου
- 1,7 λίτρα ζωμό κότας ή λαχανικών
- 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο (περ. 2 κ.σ. φυλλαράκια)
- 1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια στο μούλτι και κόβουμε στη μέση τα σκόρδα.
- Ζεσταίνουμε 30 ml ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και μαραίνουμε το κρεμμύδι, σε χαμηλή φωτιά για 3', ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε το κλαδάκι του δεντρολίβανου και συνεχίζουμε άλλα 7'-8'.
- Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το σκόρδο και τον ζωμό.
- Μόλις πάρουν βράση σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 1 1/2 -2 ώρες. Δεν προσθέτουμε αλάτι στην αρχή, αλλά μόνον όταν έχουν μαλακώσει αρκετά τα φασόλια.
- Όταν γίνουν απομακρύνουμε το κλαδάκι του δεντρολίβανου και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Περνάμε τη χλιαρή σούπα από το μπλέντερ μέχρι να γίνει κρέμα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι.
- Σερβίρουμε στα πιάτα και ρίχνουμε επάνω από μια κουταλιά εκλεκτό αγουρέλαιο. Βάζουμε σε μπολ μερικά κρουτόν για όποιον θέλει.
Σούπα με πράσο και πατάτα
Υλικά
- 600 γρ. πράσα το λευκό μέρος σε μέτριες ροδέλες
- 800 γρ. πατάτες καθαρισμένες σε κύβους
- 1 φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 5 φλ. νερό
- 3 κ.σ. βούτυρο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 ½ φλ. κασέρι σε μικρούς κύβους
Εκτέλεση
- Kρατάμε λίγο πράσο στην άκρη για γαρνιτούρα. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σοτάρουμε τα πράσα για 5 λεπτά περίπου, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε το νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τελείως.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, κρατάμε στην άκρη μια κουτάλα της σούπας και λιώνουμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον άνηθο και το αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 7 λεπτά, μέχρι να πήξει η σούπα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, μοιράζουμε στα πιάτα το τυρί και σερβίρουμε τη σούπα.
- Γαρνίρουμε με τις ροδέλες του πράσου και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Η πιο Νόστιμη Σούπα Λαχανικών
Υλικά
- 80 γρ. κρεµµύδι, κοµµένο σε φέτες
- 200 γρ. καρότα, κοµµένα σε ροδέλες
- 1/2 κιλό πατάτες, ξεφλουδισµένες και κοµµένες σε κύβους
- 2 κοτσάνια ψιλοκοµµένο σέλινο
- 150 γρ. κολοκύθια, κοµµένα σε κύβους
- λίγο αλάτι
- λίγο τριµµένο µαύρο πιπέρι
- λίγο ρύζι
- 1/4 φλιτζανιού ψιλοκοµµένος φρέσκος µαϊντανός
- 1 κύβος ζωµός λαχανικών
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε σε µεγάλη κατσαρόλα µε µπόλικο νερό το κρεµµύδι, τα καρότα, τις πατάτες, το σέλινο, τα κολοκυθάκια, το αλάτι, το πιπέρι, το µαϊντανό και τον κύβο λαχανικών.
- Αφήνουµε το φαγητό να βράσει για δεκαπέντε περίπου λεπτά και χαµηλώνουµε τη φωτιά, αφήνοντάς το σκεπασµένο µία ώρα περίπου.
- Σερβίρουµε ζεστή.