Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές για χοιρινές μπριζόλες και απογείωσε τη γευστική σου εμπειρία.
Χοιρινή Μπριζόλα με Σκόρδο και Ούζο
Υλικά
- 4 χοιρινές μπριζόλες από λαιμό (κατά προτίμηση, χωρίς κόκαλο)
- ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- ½ φλιτζ. ούζο
- 1 κ.γλ. κόλιαντρο σκόνη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να κάψει.
- Βάζουμε τις μπριζόλες στο τηγάνι και τις αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και τις αφήνουμε να ψηθούν καλά και στο εσωτερικό τους, προσθέτοντας λίγο λίγο νεράκι μέχρι να μαλακώσουν και φροντίζοντας να τις γυρίσουμε και από τις δύο πλευρές.
- Στο μεταξύ, ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υπόλοιπα υλικά για να φτιάξουμε τη σάλτσα.
- Μόλις ψηθούν οι μπριζόλες, τις περιχύνουμε με τη σάλτσα και την αφήνουμε για 1' στη φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το ούζο.
- Τις σερβίρουμε ζεστές.
Χοιρινές Μπριζόλες με Φρέσκο Δεντρολίβανο
Υλικά
- 5 μπριζόλες χοιρινές από λαιμό
- 4-5 κλαδάκια δεντρολίβανο από τη γλάστρα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες κι αυτές
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτάκι μπύρα 330 ml
Εκτέλεση
- Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο να κάψει.
- Στρώνουμε σε ένα πυρέξ τα κλαδάκια δεντρολίβανου, το κρεμμύδι και το σκόρδο, και πασπαλίζουμε και τη ζάχαρη.
- Από πάνω βάζουμε τις μπριζόλες αλατο-πιπερωμένες σφηνωτά τη μία με την άλλη.
- Τις λούζουμε με τη μπύρα.
- Λάδι ελάχιστο, γιατί έχουν αρκετό λίπος από μόνες τους, και στο φούρνο.
- Μόλις αρχίσει να βράζει το υγρό χαμηλώνοπυμε στους 180 βαθμούς, κι αφήνουμε να ψηθούν για 1-1,5 ώρα συνολικά.
- Όταν ροδίσουν αρκετά από τη μία τις γυρίζουμε.
Κρασάτες Χοιρινές Μπριζόλες με Ντοματίνια και Τραχανά
Υλικά
- 8 χοιρινές μπριζόλες λαιμού χωρίς κόκαλο
- 15 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 1 φλιτζ. τραχανά ξινό (ιδανικός ο κρητικός ξινόχοντρος)
- 1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- 1 γεμάτο κ.γλ. ρίγανη
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- χυμό από ½ λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα γιουβέτσι ή σε οποιαδήποτε γάστρα βάζουμε τις μπριζόλες και τις αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
- Πάνω τους σκορπίζουμε το κρεμμύδι, τη ρίγανη και τα ντοματίνια.
- Σε ένα μπολ (ή στο μούλτι) ανακατεύουμε καλά το κρασί με τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, μαζί με λίγο αλάτι. Περιχύνουμε τις μπριζόλες, προσθέτουμε κι ένα ποτήρι νερό, σκεπάζουμε και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά οι μπριζόλες.
- Αφαιρούμε το καπάκι, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και μόλις βράσει πασπαλίζουμε με τον τραχανά. Ανακατεύουμε ώστε να καλυφθεί με το ζουμί του ταψιού και ψήνουμε για 10'-15', ανάλογα με τον τραχανά. Φροντίζουμε να μην τον παραψήσουμε, ώστε να βγει σπυρωτός.
- Πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα ρίγανη και σερβίρουμε.