Δοκιμάστες τις τρεις παρακάτω συνταγές που έχουν πρωταγωνιστή τα παντζάρια.
Γεμιστά Παντζάρια
Υλικά
- 8 - 10 μέτρια παντζάρια (μόνο τα γουλιά)
- λίγο λάδι για τα παντζάρια
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι (220 γρ.)
- 2 κεσεδάκια μαγιονέζα
- 2 κεσεδάκια καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 2 καρότα μικρά τριμμένα στον τρίφτη
- 1 ποτηράκι του κρασιού ξίδι
- αλάτι, πιπέρι
- 200 γρ. τόνο σε νερό, καλά σουρωμένο
Εκτέλεση
- Βάζω στην κατσαρόλα μπόλικο νερό και 1 κ.σ. αλάτι.
- Μόλις βράσει, ρίχνω μέσα τα παντζάρια και τα αφήνω να βράσουν.
- Έπειτα τα σουρώνω και τα αφήνω να κρυώσουν.
- Μετά τα καθαρίζω, τα ανοίγω όπως ανοίγω τις ντομάτες για γέμισμα, τα αδειάζω από τη σάρκα τους, βάζω λίγο λάδι στο καθένα και τα γυρίζω ανάποδα.
- Σε μια λεκάνη ψιλοκόβω τη σάρκα από τα παντζάρια και προσθέτω τα καρότα, αλάτι, πιπέρι, το ξίδι, τη μισή καρυδόψιχα, το μισό μίγμα γιαουρτιού - μαγιονέζας και τον τόνο, χοντροκομμένο με τα χέρια.
- Ανακατεύω τα υλικά να ενωθούν καλά μεταξύ τους.
- Γεμίζω ένα ένα τα παντζάρια με το μίγμα.
- Πάνω από κάθε παντζάρι βάζω ένα κουταλάκι του γλυκού μίγμα γιαουρτιού - μαγιονέζας και λίγη καρυδόψιχα. Σκεπάζω τα παντζάρια με διαφανή μεμβράνη και τα βάζω για 2 ώρες στο ψυγείο. Τρώγονται κρύα.
Σούπα Βελουτέ με Παντζάρι
Υλικά
- 4 μεγάλα παντζάρια ωμά, ξεφλουδισμένα, σε κυβάκια
- 1 μικρή πατάτα σε κυβάκια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 πράσο σε ροδέλες
- τριμμένο γαρίφαλο στη μύτη του κουταλιού
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- χυμό από ½ λεμόνι
- 2 κ.σ. ξίδι
- μαϊντανό ψιλοκομμένο, γιαούρτι πρόβειο ή κατσικίσιο & γλυκιά πάπρικα για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα παντζάρια, την πατάτα, το πράσο, το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το γαρίφαλο. Το καλό σοτάρισμα των λαχανικών είναι το μυστικό της νοστιμιάς σε αυτή τη σούπα, αφού έτσι ενώνονται οι γεύσεις και αποφεύγουμε το νερουλό αποτέλεσμα.
- Σβήνουμε με νερό, όσο να σκεπάζει τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30'.
- Πολτοποιούμε τη σούπα, προσθέτουμε το ξίδι και το λεμόνι και σερβίρουμε με το γιαούρτι, την πάπρικα και τον μαϊντανό.
Παντζαρόπιτα χωρίς Φύλλο
Υλικά
- 1 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 φλιτζ. πατζάρια βραστά ή ψητά κομμένα σε κυβάκια
- 1 φλιτζ. φέτα σε κυβάκια
- 1 φλιτζ. κασέρι τριμμένο
- 3 αυγά
- 1/2 φλιτζ. γάλα φρέσκο
- 1/2 φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.σ. βιτάμ
- λίγη φρυγανιά
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ενώνουμε το γιαούρτι, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, μαργαρίνη, αλεύρι, μπέικιν, ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τα τυριά, το φρέσκο γάλα, τα παντζάρια.
- Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά να ενωθούν.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένο πυρέξ.
- Πασπαλίζουμε με φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 35-40 λεπτά περίπου να ροδίσει καλά.