Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για τηγανιές που είναι ό,τι πρέπει για μοίρασμα με την παρέα.
Κλασική Τηγανιά με Λεμόνι και Κρασί
Υλικά
- 500 γρ. μπριζόλα λαιμού σε μέτριες μπουκιές
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κ.γλ. ρίγανη
- 1 κοφτή κ.σ. μουστάρδα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε πολύ καλά το ελαιόλαδο, μέχρι να κάψει.
- Ρίχνουμε το χοιρινό και το σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού και το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί (για μια ήπια γλύκα, βάζουμε μοσχάτο κρασί τύπου Σάμου).
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό στο τηγάνι και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί γύρω στα 15', μέχρι να μαλακώσει και να μείνει μόνο με το λάδι του.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και τη ρίγανη και σερβίρουμε.
Τηγανιά με Κοτόπουλο, Πιπεριές και Γραβιέρα
Υλικά
- 500 γρ. κοτόπουλο φιλέτο από στήθος σε λωρίδες
- 1 κόκκινη στρογγυλή πιπεριά
- 1 κίτρινη στρογγυλή πιπεριά
- 1 πορτοκαλί στρογγυλή πιπεριά
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζ. λευκό κρασί
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- 150 γρ. γραβιέρα σε κυβάκια
- μερικά κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε τις πιπεριές σε μπαστουνάκια.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
- Βάζουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3', μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τις πιπεριές, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε την πάπρικα, ανακατεύουμε, διαλύουμε τη μουστάρδα στο κρασί, το ρίχνουμε κι αυτό στο φαγητό και περιμένουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τη γραβιέρα και, μόλις αρχίσει να λιώνει, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Τηγανιά Συκώτι με Γλυκές Πιπεριές
Υλικά
- 800 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι σε λεπτές λωρίδες
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος
- 3 πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες
- 1 σφηνάκι ξίδι
- 1 φλιτζ. μοσχάτο κρασί
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το συκώτι ανακατεύοντας συχνά.
- Το αλατίζουμε και περιμένουμε 5'-6' να μαγειρευτεί.
- Με την τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε από το τηγάνι και το κρατάμε δίπλα μας σε πιάτο.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι το βούτυρο, τις πιπεριές και τα κρεμμυδάκια, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές.
- Ξαναβάζουμε στο τηγάνι το συκώτι, σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί και τα αφήνουμε να εξατμιστούν.
- Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, ρίχνουμε το λεμόνι και σερβίρουμε.