Follow us

3 κυρίως πιάτα για την Πρωτοχρονιά

Δοκιμάστε αυτές τις 3 συνταγές με κρέας για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΑΡΝΑΚΙ

Δοκιμάστε αυτές τις 3 συνταγές με κρέας για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Μοσχαρίσιο φιλέτο Wellington (Ουέλινγκτον)

Υλικά

  • 1 ολόκληρο μοσχαρίσιο φιλέτο γύρω στο ενάμιση κιλό, καθαρισμένο από το λίπος
  • 1 ½ κ. διάφορα μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο φρέσκο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
  • ½ + ½ φλ. κονιάκ ή μπράντι
  • ½ φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1 συσκευασία κατεψυγμένη σφολιάτα
  • 250 γρ. προσούτο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • αλεύρι για το πασπάλισμα
  • 3 αβγά + 1 αβγό
  • μέτριο χοντρό θαλασσινό αλάτι
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Δένουμε το φιλέτο και το στεγνώνουμε πολύ καλά. Το δένουμε κατά μήκος με σπάγκο για να μην χάσει στο σχήμα του, σε απόσταση 4 εκ. το ένα δέσιμο από το άλλο. Ζεσταίνουμε 2 -3 κουταλιές ελαιόλαδο ή βούτυρο σε τηγάνι με βαρύ πάτο σε δυνατή φωτιά. Ροδίζουμε το φιλέτο καλά από όλες τις μεριές γυρίζοντάς το με ξύλινη κουτάλα –θα χρειαστούν γύρω στα 10 λεπτά. Σβήνουμε με το μισό φλιτζάνι μπράντι και όταν εξατμισθεί χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε άλλα 10 λεπτά. Το βγάζουμε σε μεγάλη πιατέλα. Μόλις χλιάνει το κρέας, βγάζουμε τους σπάγγους και το αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει σκεπασμένο. Το βάζουμε στο ψυγείο.

  • Φτιάχνουμε τη σάλτσα μανιταριών: ζεσταίνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι σε ψηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους και να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το θυμάρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το άλλο μισό φλιτζάνι μπράντι. Όταν εξατμισθεί, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να έχουμε μια πηχτή σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το σχοινόπρασο, ανακατεύουμε, αφήνουμε να κρυώσει, μεταφέρουμε σε μπολ και βάζουμε στο ψυγείο.
  • Φτιάχνουμε την ομελέτα: χτυπάμε τα 3 αβγά με 1 πρέζα αλάτι και φτιάχνουμε σε μεγάλο τηγάνι μια πάρα πολύ λεπτή ομελέτα, που να μπορεί να τυλιχτεί γύρω από το ρολό. Αυτό το κάνουμε για να προστατεύσουμε το φύλλο κρούστας και να μην μαλακώσει πολύ αλλά και για να μείνουν οι φέτες του προσούτο που θα τυλίξουμε το φιλέτο στη θέση τους. Αν δεν έχουμε τόσο μεγάλο τηγάνι φτιάχνουμε δύο ομελέτες. Είναι βασικό να είναι πολύ λεπτές. Απλώνουμε στο τραπέζι μεμβράνη πλαστική, απλώνουμε επάνω την/τις ομελέτες, και τις καλύπτουμε με το προσούτο. Βγάζουμε τη σάλτσα των μανιταριών και την απλώνουμε από πάνω, αφήνοντας γύρω στους 2 πόντους περιθώριο τριγύρω. Τυλίγουμε σφιχτά το φιλέτο μαζί με τις ομελέτες, το προσούτο και τα μανιτάρια στη μεμβράνη. Το βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
  • Ξεπαγώνουμε τη συσκευασία της σφολιάτας. Πασπαλίζουμε ελαφρά το τραπέζι με αλεύρι. Απλώνουμε τη σφολιάτα, αλευρώνουμε ελαφρά και την ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη. Βγάζουμε το ρολό από το ψυγείο και αφαιρούμε προσεκτικά τη μεμβράνη. Το βάζουμε στο κάτω στενό μέρος του φύλλου. Το τυλίγουμε μέσα και το κλείνουμε αλείφοντας τις άκρες της ζύμης με χτυπημένο αβγό και διπλώνοντάς τις σαν πακέτο. Το αφήνουμε στο ψυγείο για άλλες 3 ώρες.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βάζουμε το ρολό σε ένα αντικολλητικό ταψί και το αλείφουμε με χτυπημένο αβγό. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε την επιφάνεια της ζύμης ελαφρά σε σχέδιο ψαροκόκαλο (για ωραία εμφάνιση) και το πασπαλίζουμε με το μέτρια χοντρό θαλασσινό αλάτι. Ψήνουμε μέχρι να πάρει η ζύμη χρυσαφί χρώμα, γύρω στα 35 –45 λεπτά. Αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά και σερβίρουμε κομμένο σε χοντρές φέτες, με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα.

Πρωτοχρονιάτικο Αρνάκι στη Λαδόκολλα

Υλικά

  • αλάτι

  • πιπέρι
  • 4 φύλλα λαδόκολλα

  • σπάγκο

  • 2 κιλά αρνίσιο μπούτι

  • 4 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση

  • Πλένουμε και στραγγίζουμε το μπουτάκι από το αρνί.
  • Το τρυπάμε με μαχαίρι και ρίχνουμε μέσα αλάτι, πιπέρι και 1/2 σκελίδα σκόρδο σε κάθε τρύπα.
  • Το τυλίγουμε καλά με τις λαδόκολλες μία κάθε φορά και το δένουμε σφιχτά με σπάγκο.
  • Το βάζουμε πάνω σε μια λαμαρίνα και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 180 βαθμούς για 3 ώρες και 30 λεπτά.
  • Προσέχουμε στο δίπλωμα του πακέτου για να μη χάσει τα υγρά του και στεγνώσει.

Χοιρινό καραμελωμένο στο φούρνο

Υλικά

  • 1 ολόκληρο χοιρινό μπούτι γύρω στα 3 κιλά
  • Βούτυρο
  • Κλαδάκια από φρέσκα και ξερά αρωματικά βότανα (δεντρολίβανο, θυμάρι, δάφνη)
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το γλάσο
  • 100 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • ½ φλ. σόγια σος
  • 100 γρ. μουστάρδα καυτερή
  • 1 πρέζα κύμινο τριμμένο
  • 1 κ.γ. τριμμένο γλυκάνισο
  • 1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκκαλο. Πλένουμε κρέας και το στεγνώνουμε σχολαστικά. Το αλατοπιπερώνουμε γερά μέσα έξω, το τυλίγουμε σε ρολό και το δένουμε γύρω-γύρω με σπάγκο. Περνάμε ανάμεσα στον σπάγκο κλωνάρια φρέσκου δεντρολίβανου, ξερής δάφνης και κλωνάρια από φρέσκο θυμάρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο, το τυλίγουμε καλά σε διπλή λαδόκολλα και το βάζουμε σε βαθύ ταψί, ίσα να το χωράει, που έχουμε στρώσει επίσης με διπλή λαδόκολλα. Ψήνουμε για μισή ώρα. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο, υπολογίζοντας 25–30 λεπτά για κάθε 500 γραμμάρια βάρους.
  • Φτιάχνουμε το γλάσο: ανακατεύουμε τη σόγια, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τη μουστάρδα σε μπολ και δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι (η σόγια είναι αλμυρή και η μουστάρδα καυτερή) και ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αν το μείγμα είναι πολύ πυκνό αραιώνουμε με λίγο κρασί. Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο, αφαιρούμε τη λαδόκολλα που το έχουμε τυλίξει,το αφήνουμε για 10 λεπτά, βγάζουμε τους σπάγκους και τα αρωματικά χόρτα και το ξαναβάζουμε στο ταψί. Αν η λαδόκολλα που έχουμε στρώσει στη βάση του ταψιού έχει καεί πολύ, την αντικαθιστούμε με καινούργια. Αλείφουμε με το γλάσο το χοιρινό μας, ψήνουμε για 10 λεπτά αλείφουμε πάλι με γλάσο, ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει το γλάσο και να πάρει το κρέας ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα. Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί και το κόβουμε σε φέτες.

* 3 συνταγές για νόστιμες πουτίγκες

Επίσης...

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Μπριζόλες Φούρνου µε Λαχανικά και Πατάτες

Η συνταγή για τις πιο νόστιμες μπριζόλες φούρνου µε λαχανικά και πατάτες.

Περισσότερα από

Χοιρινό µε Άγρια Χόρτα

Πώς θα φτιάξεις χοιρινό με άγρια χόρτα.

Χοιρινό µε Σπανάκι

Η συνταγή για χοιρινό με σπανάκι.

Απολαυστικά Κεφτεδάκια

Τα πιθανότατα πιο εύκολα κεφτεδάκια που μπορείς να φτιάξεις.

Χοιρινό με Σύκα στη Γάστρα

Ένα υπέροχο, πρωτότυπο φουρνιστό φαγητό, που θα γίνει ακόμα νοστιμότερο αν διαλέξουμε ένα κομμάτι με λιπάκι.

Χοιρινό με Πλιγούρι

Η συνταγή για χοιρινό με πλιγούρι.

Χοιρινό με Λεμονάτη Σάλτσα και Κρασάτες Πατάτες

Η συνταγή για χοιρινό με λεμονάτη σάλτσα και κρασάτες πατάτες.

Χοιρινό Ρολό Λεμονάτο με Τυρί

Η συνταγή για ρολό χοιρινό λεμονάτο με τυρί.

Χοιρινό με Κρασί και Πιπεριές

Η συνταγή για χοιρινό με κρασί και πιπεριές.

Χοιρινό με το Σέλινο

Μία υπέροχη συνταγή με χοιρινό και σέλινο.

Χοιρινό με Κυδώνια

Η συνταγή για χοιρινό με κυδώνια.