Δοκιμάστε τις παρακάτω τρεις συνταγές με γλυκοπατάτα, που θα συνοδεύσουν υπέροχα τα πιάτα σας με κρέας.
Μοσχαράκι με Γλυκοπατάτες
Υλικά
- 2 - 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
- 1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
- 2 ξυλαράκια κανέλας
- 1 κουταλιά κανελογαρίφαλο
- 1 κουταλιά ξίδι
- 1 κουταλιά πελτέ
- 4 ντομάτες χοντροκομμένες
- αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
- 2 κιλά γλυκοπατάτες, τις οποίες έχω περάσει λίγο από το τηγάνι
Εκτέλεση
- Τσιγαρίζω στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κρέας και τον πελτέ για 8 - 10 λεπτά.
- Σβήνω με το κρασί.
- Προσθέτω τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, το ξίδι, τα ξυλαράκια κανέλας, το κανελογαρίφαλο και νερό και αφήνω το κρέας να βράσει καλά.
- Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτω λίγο ακόμα νερό και τις γλυκοπατάτες και αφήνω να βράσουν μαζί και να πιει το φαγητό το ζουμί του.
Κοτόπουλο με Χυμό από Ρόδι και Γλυκοπατάτα
Υλικά
- 1 διπλό στήθος από κοτόπουλο σε μπουκιές
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ κ.γλ. κύμινο
- 1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
- 2-3 μπαχάρια
- 1 ξύλο κανέλας
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2 φλιτζ. φρέσκο χυμό ρόδι
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 μεγάλες γλυκοπατάτες σε κυβάκια
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- μερικά κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε μια χαμηλή κατσαρόλα και ροδίζουμε το κοτόπουλο μαζί με το κρεμμύδι, το κύμινο, το κόλιανδρο, τα μπαχάρια και το ξύλο κανέλας.
- Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1'.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Σβήνουμε με τον χυμό του ροδιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το κοτόπουλο και να δέσει η σάλτσα.
- Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
- Για να το κάνουμε πιο χορταστικό, μπορούμε να το σερβίρουμε πάνω σε λευκό ρύζι μπασμάτι.
Παστίτσιο με Γλυκοπατάτα και Κιμά
Υλικά
- 1½ κιλό γλυκοπατάτες
- 3 κανονικές μέτριες πατάτες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 ποτήρι φρέσκο γάλα
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- 1 φλιτζ. τριμμένο κίτρινο τυρί και λίγο ακόμα για την κρούστα
Για τον κιμά
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 4 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- 1 καρότο ψιλοκομμένο σε κυβάκια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γλ. τριμμένο μπαχάρι
- 1 κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας
- ½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
- 1 συσκευασία κονκασέ περασμένο από το μούλτι
- 10 ντοματίνια κομμένα σε ροδέλες
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις χοντροκόβουμε και τις βράζουμε μαζί με ολόκληρο το σκόρδο σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά.
- Στραγγίζουμε το νερό που περισσεύει και λιώνουμε τις πατάτες με πιρούνι όσο είναι ακόμα καυτές, μαζί με το σκόρδο.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με τις πατάτες σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να απορροφηθούν από τις πατάτες.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε το τυρί και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
- Για τον κιμά, σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σε πολύ δυνατή φωτιά σοτάρουμε τον κιμά μαζί με το καρότο, το μείγμα μπαχαρικών και το μπαχάρι.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε για άλλο 1' το σοτάρισμα.
- Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, τα ντοματίνια, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για ½ ώρα τον κιμά.
- Μόλις τον κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψάκι, απλώνουμε στον πάτο τον μισό πουρέ, από πάνω τον κιμά και στο τέλος τον υπόλοιπο πουρέ.
- Πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για 30', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, χωρίς όμως να ξεραθεί.