Μία σούπα με γιουβαρλάκια είναι ό,τι πρέπει για ένα cosy δείπνο κι εμείς έχουμε τρεις συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε.
Γιουβαρλάκια µε Χυλοπίτες
Υλικά
- 1/2 κιλό κιµά
- 1/2 κούπα χυλοπίτες
- 3 ντοµάτες
- 3 καρότα
- 2 πιπεριές
- 3 πατάτες
- 2 µέτρια κρεµµύδια
- 1/2 µατσάκι µαϊντανό
- 1 αυγό
- 2 φέτες µπαγιάτικο ψωµί
- λίγο γάλα
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουµε και πλένουµε τα λαχανικά µας.
- Κόβουµε τα καρότα, τις πιπεριές και το ένα κρεµµύδι σε τετράγωνα κοµµάτια και τις πατάτες σε κύβους.
- Ψιλοκόβουµε τον µαϊντανό και το δεύτερο κρεµµύδι.
- Ξεφλουδίζουµε και ψιλοκόβουµε τις ντοµάτες.
- Μουλιάζουµε το µπαγιάτικο ψωµί σε λίγο γάλα, το στραγγίζουµε καλά και το αναµιγνύουµε µε το κιµά, το µαϊντανό και το ψιλοκοµµένο κρεµµύδι και ανακατεύουµε καλά.
- Προσθέτουµε το αυγό, αλάτι και πιπέρι και πλάθουµε γιουβαρλάκια.
- Σε µια µεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουµε ελαφρά τα γιουβαρλάκια στο λάδι και προσθέτουµε τις ντοµάτες, τα καρότα, τις πιπεριές, τα κρεµµύδια και τις πατάτες και ζεστό νερό (τόσο για να φτάσει και για τις χυλοπίτες µας) και αφού βράσουν καλά τέλος προσθέτουµε τις χυλοπίτες και βράζουµε για 10 λεπτά ακόµη.
- Αν χρειαστεί προσθέτουµε λίγο νεράκι ακόµα.
Γιουβαρλάκια Φρικασέ με Σάλτσα Μαϊντανού
Υλικά
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά με λιπάκι
- 2 αβγά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι περασμένο από το μούλτι
- 100 γρ. μουλιασμένο μπαγιάτικο ψωμί
- 50 γρ. πλιγούρι ή τραχανά
- ½ κ.γλ. κανέλα
- ½ κ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο αλεύρι
Για τη σάλτσα
- 700 ml ζωμό κοτόπουλου
- 300 ml λευκό κρασί
- 2 ματσάκια μαϊντανό μαδημένο σε φυλλαράκια
- χυμό από 1 λεμόνι
- ¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε τον κιμά με τα αβγά, το κρεμμύδι, το ψωμί, το πλιγούρι, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
- Αφήνουμε για ½ ώρα τον κιμά στο ψυγείο.
- Πλάθουμε μικρά γιουβαρλάκια, τα αλευρώνουμε και τινάζουμε το περιττό αλεύρι.
- Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας, εκτός από τον μαϊντανό.
- Αφήνουμε να βράσουν για 10' και προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια.
- Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για άλλα 15'.
- Πέντε λεπτά πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά
Υλικά
- 250 γραµµ. κιµά µοσχαρίσιο
- 2 πράσα
- 2 καρότα
- 2 πατάτες
- 1 κρεµµύδι ξερό ψιλοκοµµένο
- 3-4 κουταλιές ρύζι Καρολίνα
- δυόσµο
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- ελάχιστο αλεύρι
Εκτέλεση
- Σε ένα µπολ αναµιγνύουµε τον κιµά µε τον δυόσµο, το ρύζι, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το κρεµµύδι.
- Κόβουµε σε ροδέλες τα πράσα και τα καρότα και σε τετραγωνάκια τις πατάτες.
- Βάζουµε σε µια κατσαρόλα νερό να βράζει.
- Όσο περιµένουµε πλάθουµε τα γιουβαρλάκια µας, τα αλευρώνουµε και τα αφήνουµε να σταθούν.
- Μόλις βράσει το νερό ρίχνουµε αλάτι και τα λαχανικά µας, λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνουµε σε δυνατή φωτιά µέχρι να κοχλάσει η σούπα µας.
- Προσθέτουµε ένα ένα τα γιουβαρλάκια µας και αφήνουµε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά µέχρι να αρχίσουν να σηκώνονται τα γιουβαρλάκια και να ακολουθούν τον κοχλασµό της σούπας µας.
- Στη συνέχεια χαµηλώνουµε τη φωτιά και σε µισή ώρα περίπου σερβίρουµε τη σούπα.