Η Κινεζική Πρωτοχρονιά είναι η πιο σημαντική γιορτή στην Κίνα και συνοδεύεται από πλούσια εδέσματα που συμβολίζουν ευτυχία, πλούτο και καλή τύχη. Φέτος γιορτάζεται στις 29 Ιανουαρίου. Ακολουθούν μερικά από τα πιο δημοφιλή φαγητά της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, καθώς και ενδεικτικές συνταγές για να τα φτιάξετε στο σπίτι.
1. Dumplings (Ζυμαρικά - 饺子, Jiǎozi)
Τα dumplings είναι από τα πιο παραδοσιακά πιάτα, καθώς το σχήμα τους μοιάζει με παλιά κινέζικα νομίσματα, συμβολίζοντας τον πλούτο.
Συνταγή για παραδοσιακά Dumplings:
-
250 γρ. κιμά χοιρινό
-
1 φλιτζάνι λάχανο ψιλοκομμένο
-
1 κουταλιά σόγια σος
-
1 κουταλιά σησαμέλαιο
-
1 κουταλάκι τζίντζερ τριμμένο
-
1 πακέτο φύλλα για dumplings
-
Λάδι για τηγάνισμα (ή βραστό νερό αν τα βράσετε)
Εκτέλεση:
-
Ανακατέψτε όλα τα υλικά και γεμίστε τα φύλλα με το μείγμα.
-
Διπλώστε τα προσεκτικά και πιέστε τις άκρες.
-
Βράστε τα για 5 λεπτά ή τηγανίστε τα μέχρι να ροδίσουν.
2. Spring Rolls (Ρολά Άνοιξης - 春卷, Chūnjuǎn)
Τα τραγανά αυτά ρολά συμβολίζουν χρυσά νομίσματα και φέρνουν καλή τύχη.
Συνταγή για Spring Rolls:
-
10 φύλλα για spring rolls
-
1 καρότο τριμμένο
-
1 φλιτζάνι λάχανο ψιλοκομμένο
-
1 φλιτζάνι γυάλινα noodles (βερμισέλι)
-
1 κουταλιά σόγια σος
-
Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
-
Ανακατέψτε τα υλικά και γεμίστε τα φύλλα.
-
Τυλίξτε τα προσεκτικά και τηγανίστε τα μέχρι να γίνουν τραγανά.
3. Ολόκληρο Ψάρι (鱼, Yú)
Το ψάρι θεωρείται σύμβολο αφθονίας και καλής τύχης.
Συνταγή για ατμιστό ψάρι με σόγια:
-
1 ολόκληρο ψάρι (λαβράκι ή τιλάπια)
-
2 κουταλιές σόγια σος
-
1 κουταλιά σησαμέλαιο
-
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
-
1 κουταλάκι τζίντζερ τριμμένο
Εκτέλεση:
-
Τοποθετήστε το ψάρι σε ατμομάγειρα ή καλαθάκι ατμού.
-
Αχνίστε για 10-15 λεπτά.
-
Περιχύστε με σόγια σος και σησαμέλαιο και γαρνίρετε με τζίντζερ και κρεμμυδάκι.
4. Γλυκά Ρυζομπαλάκια (汤圆, Tāngyuán)
Αυτά τα γλυκά σφαιρικά ζυμαρικά συμβολίζουν την οικογενειακή ενότητα.
Συνταγή για Tangyuan:
-
1 φλιτζάνι αλεύρι κολλώδους ρυζιού
-
½ φλιτζάνι νερό
-
½ φλιτζάνι γέμιση κόκκινης φασόλας ή σουσαμιού
Εκτέλεση:
-
Ανακατέψτε το αλεύρι με το νερό και φτιάξτε ζυμαράκια.
-
Γεμίστε τα με τη γέμιση και σχηματίστε μικρές μπάλες.
-
Βράστε τα μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια.