Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές με σπανάκι που ξεφεύγουν από το κλασικό σπανακόρυζο.
Σπανακοκεφτέδες στο Φούρνο
Υλικά
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο καθαρισμένο
- 2 πράσα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 ματσάκι άνηθο
- 3 κούπες αλεύρι από καλαμπόκι (καλαμποκάλευρο)
- πιπέρι
- κανέλα
- αλάτι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Αν το σπανάκι μας είναι φρέσκο το πλένουμε (αφού το έχουμε καθαρίσει) και το ψιλοκόβουμε.
- Πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες (κόβουμε και το τρυφερό μέρος των φύλλων τους, όχι μόνο το λευκό τμήμα).
- Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε και τον άνηθο μας.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
- Εκεί τσιγαρίζουμε το σκόρδο και κατόπιν τα πράσα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι, τον άνηθο, τα μπαχαρικά μας (σε ποσότητες ανάλογες του γούστου μας) και τα αφήνουμε να βράσουν για ένα τέταρτο της ώρας με την κατσαρόλα ανοιχτή και ανακατεύοντας σε τακτικά διαστήματα.
- Αμέσως μετά, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε μέσα το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε όσο καυτό νερό χρειάζεται έτσι ώστε να πάρουμε ένα μείγμα που πλάθεται εύκολα.
- Πλάθουμε με το μείγμα τους σπανακοκεφτέδες μας, και τους ψήνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί για μισή ώρα περίπου στους 200 βαθμούς.
- Οι ποσότητες που αναφέραμε μας φτιάχνουν περίπου 50 σπανακοκεφτέδες στο μέγεθος μικρού προς μέτριου στρογγυλού κουραμπιέ.
Σουφλέ µε Σπανάκι
Υλικά
- 1 κιλό σπανάκι
- 1/2 φλιτζάνι γάλα
- µπόλικο τριµµένο κασέρι
- 4 αυγά
Εκτέλεση
- Βράζουµε το σπανάκι, το στραγγίζουµε, το λιώνουµε και το σωτάρουµε.
- Ανακατεύουµε τα αυγά, το γάλα και το κασέρι µε το σπανάκι.
- Το βάζουµε µέσα στο φούρνο και το ψήνουµε για 3/4 της ώρας.
Κανελόνια με Σπανάκι
Υλικά για 4 μερίδες
- 12 κανελόνια
- 100 γρ. ροκφόρ λιωμένο με πιρούνι
- 180 γρ. ένταμ ή γκούντα
- 50 γρ. βούτυρο
- 300 γρ. σπανάκι πλυμένο και ψιλοκομμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- λίγος άνηθος ψιλοκομμένος
- 3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
- 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού μπεσαμέλ έτοιμη ή σπιτική
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού σάλτσα ντομάτας έτοιμη ή σπιτική
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής: λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια.
- Προσθέτετε το σπανάκι.
- Ανακατεύετε 2΄-3΄ για να απορροφηθούν τα υγρά και αποσύρετε το σκεύος από την εστία.
- Ρίχνετε μέσα το ροκφόρ, τα 2/3 από την μπεσαμέλ, το μισό τριμμένο τυρί (ένταμ ή γκούντα), τον άνηθο και αλατοπιπερώνετε.
- Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά, τα προσθέτετε στο μείγμα με το σπανάκι, ανακατεύετε και αφήνετε στη άκρη να κρυώσει.
- Βράζετε τα κανελόνια στην κατσαρόλα σε αλατισμένο νερό 10΄-12΄.
- Κατόπιν τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανελόνια που δεν χρειάζονται βράσιμο).
- Γεμίζετε τα κανελόνια με το μείγμα από το σπανάκι. Σε πυρίμαχη πιατέλα απλώνετε με ένα κουτάλι την υπόλοιπη σάλτσα μπεσαμέλ.
- Βάζετε σε μία στρώση τα κανελόνια και τα περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας, ανακατεμένη με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
- Ψήνετε το φαγητό 40΄-45΄, μέχρι να ροδίσει.