
Δοκίμασε τις τρεις παρακάτω συνταγές για νόστιμα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά.
Γαλακτομπούρεκο
Υλικά
- 500 γρ. φύλλα κρούστας
- 250 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 1 λίτρο γάλα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 κρόκους
- 125 γρ. κορν φλάουρ
- 2 βανίλιες σκόνη
Για το σιρόπι
- 750 γρ. ζάχαρη
- 750 ml νερό
- 1 κ.σ. γλυκόζη
- 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Ετοιμάστε την κρέμα: Βάλτε τα ¾ της ποσότητας του γάλακτος να ζεσταθούν και χτυπήστε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με τους κρόκους, το κορν φλάουρ και την υπόλοιπη ποσότητα γάλακτος.
- Ρίξτε το χλιαρό γάλα στο μείγμα και ξαναβάλτε τα όλα μαζί στην κατσαρόλα.
- Προσθέστε τις βανίλιες και αφήστε το σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Κατεβάστε την κρέμα από την εστία και αφήστε τη να κρυώσει.
- Ανοίξτε τα φύλλα κρούστας και βάλτε τα μισά σε στρογγυλό ταψί, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με βούτυρο. Αδειάστε την κρέμα και σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία θα αλείψετε και αυτά ενδιάμεσα με βούτυρο.
- Κόψτε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν από το ταψί και με ένα μαχαίρι σπρώξτε τα περιμετρικά του ταψιού προς τα μέσα. Χαράξτε την επιφάνεια σε μερίδες και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45'-50'.
- Πέντε λεπτά πριν βγάλετε το γλυκό από τον φούρνο ψεκάστε τα φύλλα με νερό, για να γίνουν πιο τραγανά.
- Όσο ψήνεται το γαλακτομπούρεκο ετοιμάστε το σιρόπι: Βάλτε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό, το λεμόνι κομμένο στη μέση και τη γλυκόζη και βράστε τα για 7'-8'. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς και σιροπιάστε το γλυκό μόλις το βγάλετε από τον φούρνο.
- Αφήστε το να κρυώσει χωρίς να το σκεπάσετε, για να μη μαλακώσουν τα φύλλα.
Εύκολο Σάµαλι
Υλικά
- 1 πακέτο σιµιγδάλι χοντρό
- 1 κιλό ζάχαρη
- 3 γιαούρτια (220 γραµµ. το καθένα)
- 1 κουτ. του γλυκού σόδα
- λίγη µαστίχα κοπανισµένη ή βανίλια
- αµύγδαλα για τη διακόσµηση
Εκτέλεση
- Σε µια λεκάνη βάζουµε όλα τα υλικά µε 2 κεσεδάκια από το γιαούρτι ζάχαρη και τα ανακατεύουµε καλά το βάζουµε σε βουτυρωµένο πιρέξ και ψήνουµε µέχρι να ροδίσει.
- Σε µια κατσαρόλα βάζουµε την υπόλοιπη ζάχαρη µε 3 κεσεδάκια από το γιαούρτι νερό λίγη κανέλα και βράζουµε για 5 λεπτά.
- Όταν κρυώσει το σιρόπι το ρίχνουµε σε ζεστό γλυκό που έχουµε χαράξει και το πασπαλίζουµε µε αµύγδαλο.
Πολίτικο Εκµέκ
Υλικά
- 21 γραµµ. µαγιά νωπή (1/2 πακετάκι)
- 250 γραµµ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 γραµµ. βούτυρο λιωµένο
- 60 φρ. ζάχαρη
- 80 γραµµ. γιαούρτι πλήρες
- 1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουτ. του γλυκού µαστίχα κοπανισµένη (πριν την κοπανίσετε βάλτε την 10’ στην κατάψυξη!)
- 1/4 κουτ. του γλυκού µαχλέπι κοπανισµένο
- 1 αυγό
Για το σιρόπι
- 750 γραµµ. ζάχαρη
- 550 γραµµ. νερό
- 2 κουτ. της σούπας χυµό λεµονιού
Εκτέλεση
- Διαλύουμε τη µαγιά σε λίγο χλιαρό νερό µε λίγο αλεύρι ώστε να γίνει χυλός και την αφήνουµε σε θερµοκρασία 35 βαθµούς να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες (περίπου µίση ώρα).
- Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύµης µαζί µε τη µαγιά στο µπολ του µίξερ και ζυµώνουµε µε το γάντζο ζυµώµατος ώσπου να γίνει η ζύµη λεία και µαλακή.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουµε λίγο ακόµη αλεύρι. Σκεπάζουµε κι αφήνουµε τη ζύµη να φουσκώσει (περίπου µια ώρα) σε µέρος ζεστό. Βουτυρώνουµε καλά είτε 2 ταψιά στρογγυλά 24 εκ., είτε ένα ταψί 34 εκ. και αφού έχουµε πρώτα ανοίξει τη ζύµη στο επιθυµητό µέγεθος, τη στρώνουµε οµοιόµορφα στα ταψάκια. Την αφήνουµε να φουσκώσει -περίπου µια ώρα- σε µέρος ζεστό -35 βαθµοί.
- Πρέπει να διπλασιαστεί τουλάχιστον ο όγκος της. Τα ψήνουµε για 15’ στους 160 βαθµούς µε αέρα και στη συνεχεία τα αναποδογυρίζουµε πάνω σε µια σχάρα του φούρνου και τα αφήνουµε για 30’ στους 120 βαθµούς µε αέρα να στεγνώσουν.
- Τα αφήνουµε να κρυώσουν και στη συνεχεία τα ξαναβάζουµε στη θέση τους στα ταψάκια.
- Βράζουµε τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά.
- Ζεστό το σιρόπι το ρίχνουµε κουταλιά-κουταλιά στο κρύο εκµέκ κάνοντας τρύπες σε αυτό µε µια οδοντογλυφίδα σε απόσταση 2 εκ. τη µια απ’ την άλλη.
- Μπορούμε να το σερβίρουµε είτε σκέτο είτε µε µια µπάλα παγωτό καϊµάκι από πάνω.