Follow us

3 εύκολες συνταγές για ωραίο γαύρο

Μαρινάτος, στον φούρνο ή πλακί; Η επιλογή είναι δική σας.

ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Δοκιμάστε τις τρεις παρακάτω συνταγές για ωραίο γαύρο. Μαρινάτος, στον φούρνο ή πλακί; Η επιλογή είναι δική σας.

Γαύρος μαρινάτος

Υλικά

20 φρέσκοι γαύροι μετρίου μεγέθους
Για τη μαρινάδα

  • 1 κ.σ. αλάτι Μεσολογγίου
  • Ξύδι, ηλιέλαιο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 2 κ.σ. άνηθος
  • 2 κ.σ. μαϊντανός
  • ξύδι

Για γαρνιτούρα: τρίμμα αβγοτάραχου Μεσολογγίου, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
φρυγανισμένο ψωμί, καππαρόμηλα, ελιές Καλαμών

Εκτέλεση

Πλένουμε τον γαύρο και αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο χωρίζοντας κάθε ψαράκι σε δύο φιλέτα.
Τοποθετούμε τα φιλέτα σε ένα ταψί, τα αλατίζουμε, ρίχνουμε ξύδι να τους καλύψει, αφήνουμε 12 ώρες στο ψυγείο. Κατόπιν, ξεπλένουμε με κρύο νερό και τοποθετούμε τους γαύρους σε καθαρό σκεύος. Για να φτιάξουμε τη μαρινάδα, ρίχνουμε σ’ ένα μπολ το ηλιέλαιο, το σκόρδο, τον μαϊντανό και τον άνηθο, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε με τη μαρινάδα τους γαύρους. Για να σερβίρουμε, τοποθετούμε πάνω σε κάθε φρυγανισμένη φέτα ψωμιού δύο γαύρους με το λάδι τους και έναν ακόμα, τυλιγμένο σε ρολό.
Πασπαλίζουμε με το τρίμμα αβγοτάραχου και το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. Γαρνίρουμε το πιάτο με καππαρόμηλα και ελιές Καλαμών.

*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Μαϊάμι" της Θεσσαλονίκης.

Γαύρος Πλακί με Ντομάτα, Μαϊντανό και Ούζο

Υλικά

  • 1 κιλό καθαρισμένο γαύρο χωρίς τα κεφάλια
  • 2 ώριμες μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 4 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2 σφηνάκια ούζο ή 1 ποτηράκι λευκό κρασί ή ρετσίνα
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Πλένουμε τον γαύρο και τον στραγγίζουμε στο σουρωτήρι.
  3. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.
  4. Στρώνουμε τον γαύρο σε ένα πυρίμαχο ταψί.
  5. Τον πασπαλίζουμε με το σκορδάκι, τον μαϊντανό και το κρεμμυδάκι και τελευταία βάζουμε την ντομάτα.
  6. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλατοπίπερο και τη ρίγανη και τελειώνουμε με το ούζο ή το κρασί.
  7. Ψήνουμε για 20' περίπου, μέχρι να μελώσει το ζουμάκι.
  8. Το φαγητό τρώγεται ζεστό και κρύο, σαν μεζές για ούζο. Ταιριάζει με μια ωραία ντοματοσαλάτα και ρετσίνα.

Γαύρος στο Φούρνο

Υλικά

  • 1 κιλό γαύρος φρεσκότατος, καθαρισμένος
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 3 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
  • 3 μεγάλες ντομάτες
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μπόλικη ρίγανη
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού νερό

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα ψαράκια σε ένα πυρέξ το ένα δίπλα στο άλλο.
  2. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά (τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια).
  3. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, το ελαιόλαδο και, τέλος, το νεράκι.
  4. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να μείνει με την ντοματούλα και το λάδι.

* Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.