Follow us

Τι τρώμε στη νηστεία;

Τι ακριβώς τρώμε στη νηστεία και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νόστιμα και θρεπτικά πιάτα, με έμπνευση από την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα.

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Η νηστεία είναι μια παράδοση που ακολουθείται σε πολλές θρησκευτικές και πολιτισμικές παραδόσεις, και συχνά συνδέεται με περιορισμούς στη διατροφή, που αποκλείουν τροφές ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Αν και η νηστεία μπορεί να φαντάζει περιοριστική, στην πραγματικότητα, η διατροφή της περιλαμβάνει πληθώρα γευστικών και θρεπτικών επιλογών που μπορούν να ικανοποιήσουν τις γαστρονομικές ανάγκες χωρίς να στερηθούμε τις απολαύσεις του φαγητού.

Η βασική αρχή της νηστείας

Στη νηστεία, οι βασικοί κανόνες είναι οι εξής:

  • Αποφυγή κρέατος: Δεν καταναλώνονται κρέατα και προϊόντα κρέατος, όπως λουκάνικα, αλλαντικά, και κοτόπουλο.
  • Αποφυγή γαλακτοκομικών και αυγών: Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι) και τα αυγά αποκλείονται.
  • Χρήση φυτικών προϊόντων: Αντί των ζωικών προϊόντων, καταναλώνονται φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά και λάδι (κυρίως ελαιόλαδο).
  • Περιορισμός στις ζωικές λιπαρές ουσίες: Στην νηστεία, η χρήση ζωικών λιπαρών (βούτυρο, λαρδί) απαγορεύεται, αντικαθιστώντας τα με φυτικά έλαια, κυρίως το ελαιόλαδο.

Ποιες τροφές συμπεριλαμβάνονται στη νηστεία

Η νηστεία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τρώμε "άγευστα" ή βαρετά φαγητά. Υπάρχουν πολλές τροφές που είναι γευστικές, θρεπτικές και προσφέρουν ποικιλία στα γεύματα. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Όσπρια: Φασόλια, ρεβίθια, φακές, μπιζέλια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και σιδήρου.
  • Λαχανικά: Πατάτες, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι κ.ά.
  • Φρούτα: Μήλα, πορτοκάλια, μπανάνες, σύκα, σταφύλια, ρόδια.
  • Δημητριακά: Ρύζι, κριθάρι, κινόα, βρώμη, πλιγούρι, ζυμαρικά ολικής άλεσης.
  • Ξηροί καρποί και σπόροι: Καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, σουσάμι.
  • Φυτικά έλαια: Ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, αβοκαντολάδι.

Συνταγές για νοστιμότερη νηστεία

1. Χωριάτικη σαλάτα με ελιές και λαδολέμονο (χωρίς φέτα)

  • Υλικά:
    • 2 ντομάτες
    • 1 αγγουράκι
    • 1 πιπεριά πράσινη
    • 1/2 κόκκινο κρεμμύδι
    • 1/4 φλ. ελιές Καλαμών
    • Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
    • Χυμός λεμονιού
    Εκτέλεση: Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κομμάτια και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τις ελιές και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε με λάδι και φρέσκο χυμό λεμονιού.

2. Φασολάδα

  • Υλικά:
    • 500 γρ. φασόλια ξερά
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 2 καρότα, κομμένα σε φέτες
    • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
    • 3 ντομάτες, κομμένες σε κύβους
    • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
    • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
    Εκτέλεση: Βάζουμε τα φασόλια σε νερό για 8 ώρες, τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό. Στο ίδιο σκεύος, σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο με το λάδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε ζεστό.

3. Ρεβυθοκεφτέδες

  • Υλικά:
    • 2 κούπες ρεβίθια, βρασμένα
    • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 2 σκελίδες σκόρδο
    • 1/2 φλ. φρέσκο μαϊντανό
    • 1/2 φλ. αλεύρι
    • Αλάτι, πιπέρι, κύμινο
    Εκτέλεση: Πολτοποιούμε τα ρεβίθια και αναμειγνύουμε με το κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό και αλεύρι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε κύμινο για γεύση. Πλάθουμε μικρούς κεφτέδες και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.

4. Λαχανικά σαλάτα με ταχίνι

  • Υλικά:
    • 1/2 φλ. ταχίνι
    • 2 κουτ. σούπας λεμόνι
    • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    • 1/2 κουτ. σούπας σκόρδο
    • Αλάτι και πιπέρι
    Εκτέλεση: Ανακατεύουμε το ταχίνι με το λεμόνι, το λάδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι για γεύση και σερβίρουμε με φρέσκα λαχανικά (π.χ. καρότο, αγγούρι, πιπεριές).

5. Μπάμιες σχάρας

  • Υλικά:
    • 500 γρ. μπάμιες
    • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
    • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
    Εκτέλεση: Πλένουμε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε με λάδι σε μια κατσαρόλα για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια τις μεταφέρουμε σε ταψί, τις αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά.

Επίσης...

3 νηστίσιμες συνταγές με αρακά

Δοκιμάστε τις τρεις νόστιμες νηστίσιμες συνταγές με αρακά που θα βρείτε εντός.

Ο μπακαλιάρος της παράδοσης

Μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές ο μπακαλιάρος παραμένει ένα αγαπημένο πιάτο που αναδεικνύει τη γευστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Περισσότερα από

Η σκορδαλιά με άλλο τρόπο

Η σκορδαλιά είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που έχει πολλές παραλλαγές, και κάθε περιοχή την προσαρμόζει με τα δικά της υλικά.

St. Patrick's Day: Παραδοσιακά φαγητά και συνήθειες

Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου δεν είναι μόνο μια γιορτή για τους Ιρλανδούς, αλλά έχει γίνει ένα παγκόσμιο γεγονός που γιορτάζεται με φαγητό, ποτό και παράδοση.

Ο μπακαλιάρος των σεφ

Ο μπακαλιάρος, αγαπημένος πρωταγωνιστής της ελληνικής κουζίνας, αποκτά νέα διάσταση μέσα από ευφάνταστες συνταγές που παντρεύουν την παράδοση με τη δημιουργικότητα.

3 συνταγές για υπέροχες σουπιές

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές με σουπιές.

3 συνταγές με μπακαλιάρο

Εντός θα βρεις τη συνταγή για τον αγαπημένο μπακαλιάρο σκορδαλιά αλλά κι ακόμη δύο νόστιμες προτάσεις.

Όχι άλλες βαρετές φακές!

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με φακές που ίσως δεν τις είχατε σκεφτεί.

3 νηστίσιμα ορεκτικά για τις λιγούρες της Σαρακοστής

Δοκίμασε αυτές τις τρεις γρήγορες συνταγές για ωραίους νηστίσιμους μεζέδες.

3 συνταγές με καβούρι

Τολμήστε τις τρεις πρωτότυπες συνταγές που θα βρείτε εντός.

3 νηστίσιμες παραλλαγές αγαπημένων πιάτων

Ήξερες ότι μπορείς να απολαύσεις στη νηστεία (με ένα μικρό τουίστ) μελιτζάνες παπουτσάκια, σουτζουκάκια και γιουβέτσι;

Χρυσοσκουφάτες παραδοσιακές συνταγές

Συνταγές που αντιπροσωπεύουν την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας.