Follow us

Παραδοσιακές συνταγές για την Πρωτομαγιά: Γεύσεις που συνοδεύουν τη γιορτή της φύσης

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στην Ελλάδα, το φαγητό της Πρωτομαγιάς συνδέεται με τη φύση, την αναγέννηση και τη χαρά της ζωής.

ΧΟΡΤΑ

Η Πρωτομαγιά είναι μια από τις πιο αγαπημένες γιορτές στην Ελλάδα, συνδυάζοντας την πανηγυρική ατμόσφαιρα της φύσης με την παράδοση και τη γαστρονομία. Αν και οι συνταγές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, υπάρχουν μερικά παραδοσιακά πιάτα που δεν λείπουν από κανένα τραπέζι της Πρωτομαγιάς. Ακολουθούν μερικές συνταγές που μπορείτε να ετοιμάσετε και να απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας αυτή τη γιορτή.

Χόρτα βραστά με λαδολέμονο

Τα χόρτα είναι συνώνυμα με την Πρωτομαγιά. Είναι ένα ελαφρύ και υγιεινό πιάτο που καταναλώνεται συνήθως μαζί με λαδολέμονο.

Υλικά:

  • Χόρτα (πικραλίδα, λυκίσκος, τσουκνίδα, ή όποια χόρτα βρίσκετε)

  • Ελαιόλαδο

  • Λεμόνι

  • Αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Βράστε τα χόρτα σε αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

  2. Στραγγίστε τα και τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα.

  3. Ρίξτε από πάνω ελαιόλαδο και φρέσκο χυμό λεμονιού.

  4. Σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Ανεβατό (ή Σαραγλί)

Αυτό το παραδοσιακό γλυκό φτιάχνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για την Πρωτομαγιά και συνδυάζει τη γεύση της τυρόπιτας με τη γλυκύτητα του μελιού.

Υλικά:

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας

  • 250 γρ. φέτα ή μυζήθρα

  • 1 αυγό

  • 3 κουταλιές ζάχαρη

  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο

  • 2-3 κουταλιές μέλι

Εκτέλεση:

  1. Αλείφετε το ταψί με το λιωμένο βούτυρο και απλώνετε ένα φύλλο κρούστας.

  2. Στρώνετε μια λεπτή στρώση φέτας ή μυζήθρας και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία, εναλλάσσοντας το φύλλο με το τυρί μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

  3. Τυλίγετε το φύλλο σε ρολό και κόβετε σε κομμάτια.

  4. Ψήνετε στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

  5. Όταν βγάλτε το από τον φούρνο, περιχύστε με το μέλι.

Τυρόπιτα της Πρωτομαγιάς

Μια κλασική επιλογή που θα ικανοποιήσει όλους τους καλεσμένους σας είναι η τυρόπιτα με παραδοσιακή γέμιση φέτας και φρέσκια μυρωδικά.

Υλικά:

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας

  • 300 γρ. φέτα

  • 1 αυγό

  • 100 γρ. γιαούρτι

  • Μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό)

  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Θρυμματίστε τη φέτα και ανακατέψτε την με το αυγό, το γιαούρτι και τα μυρωδικά.

  2. Απλώστε το φύλλο στο ταψί και αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο.

  3. Στρώστε τη γέμιση και καλύψτε με το δεύτερο φύλλο.

  4. Ψήστε στους 180°C για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Κολοκυθοανθοί

Αυτή είναι μια πιο ειδική συνταγή για τους λάτρεις της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Οι κολοκυθοανθοί είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα για την Πρωτομαγιά.

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι κολοκυθοανθούς

  • 100 γρ. φέτα

  • Αλεύρι

  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

  1. Γεμίστε τους κολοκυθοανθούς με φέτα.

  2. Αλευρώστε τους και τηγανίστε σε ζεστό λάδι για 2-3 λεπτά.

Επίσης...

Πάντα υπάρχει χρόνος για τηγανίτες

Εύκολες και πεντανόστιμες, οι τηγανίτες είναι το καλύτερο γλυκό για τη λιγούρα σου κι εμείς σου προτείνουμε τρεις εκδοχές τους.

3 συνταγές με μανιτάρια

Είτε γεμιστά είτε ως γέμιση, αυτές οι συνταγές έχουν πρωταγωνιστή το μανιτάρι κι είναι πεντανόστιμες.

Περισσότερα από

Γλυκά με άρωμα Γαλλίας

Μεταφερθείτε νοητά σε κάποιο σοκάκι του Παρισιού, φτιάχνοντας κι απολαμβάνοντας τα κλασικά γλυκά που σας προτείνουμε.

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Μυρωδιές από το παρτέρι: Μαγειρεύοντας με βότανα

Ο βασιλικός, το θυμάρι και η ρίγανη γράφουν ιστορία στο πιάτο σου.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Μοσχάρι για το κυριακάτικο τραπέζι

Το τραπέζι της Κυριακής θέλει κάτι πιο μπελαλίδικο, όπως αυτά τα πιάτα με μοσχάρι για τα οποία θα βρεις συνταγές εντός.

Τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ

Δες εντός πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.

Τα μύρτιλα δίνουν χρώμα και γεύση - κι αυτά τα γλυκά το αποδεικνύουν

Δείτε εντός δύο συνταγές για λαχταριστά κέικ και μία για πανακότα με πρωταγωνιστή το μύρτιλο.

Το απόλυτο τηγανητό κοτόπουλο

Τραγανό εξωτερικά, ζουμερό εσωτερικά. Δείτε πώς θα το πετύχετε.

Μάτσα: Το πράσινο ελιξίριο υγείας

Το εκλεκτό πράσινο τσάι της Ιαπωνίας έχει κατακτήσει τον κόσμο τόσο για την ξεχωριστή του γεύση όσο και για τα εντυπωσιακά οφέλη του στην υγεία.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.