
Επειδή τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ, δες παρακάτω πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.
Πουρές πατάτας απλός
Υλικά
- 1 κ. πατάτες (όσο το δυνατόν ομοιόμορφες σε μέγεθος)
- 100 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 130 ml γάλα πλήρες
- αλάτι, λευκό πιπέρι
- μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό αλατισμένο (10 γρ.
- αλάτι ανά λίτρο νερού).
- Μόλις μαλακώσουν τόσο, ώστε η λάμα του μαχαιριού να τις διαπερνά εύκολα, τις στραγγίζουμε και τις ξεφλουδίζουμε ζεστές.
- Τις περνάμε αμέσως από τον μύλο των λαχανικών (μικρές οπές).
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες ανακατεύοντας με το σύρμα σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια, τμηματικά, δουλεύοντας το μείγμα μέχρι να ενσωματωθεί όλο.
- Προσθέτουμε αλάτι και λευκό πιπέρι καθώς και λίγο μοσχοκάρυδο αν θέλουμε.
- Σερβίρουμε τον πουρέ ζεστό.
Πουρές μελιτζάνας με σάλτσα κιμά και γιαούρτι
Υλικά
Για τη σάλτσα του κιμά
- 300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς κομμένος μόνο μια φορά
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 καρότο, τριμμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 250 γρ. φρέσκια ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
- ½ κ.γ. ζάχαρη (αν οι ντομάτες είναι όξινες)
- 1 πρέζα κανέλα, σε σκόνη
- 1 πρέζα μπαχάρι, σε σκόνη
- αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον πουρέ μελιτζάνας
- 3 μελιτζάνες φλάσκες
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 ποτήρι γάλα
- 1 φλ. κασέρι τριμμένο
- ⅓ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά, για 5-6 λεπτά, διαλύοντας τους σβόλους με μια ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό, το καρότο, τη ζάχαρη, αν χρειάζεται, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την κανέλα και το μπαχάρι στο μείγμα.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει προσθέτοντας μόνο όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να σκεπάσει τον κιμά.
- Σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά της και να μείνει μόνο με το λάδι της.
- τρυπάμε μ’ ένα μαχαιράκι γύρω-γύρω τις μελιτζάνες.Τις ψήνουμε σε φλόγα για να καρβουνιάσει η φλούδα και να γίνουν καπνιστές.
- Τις καθαρίζουμε, τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου να βγάλουν τα υγρά τους και τις ψιλοκόβουμε.
- Καίμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και το ψήνουμε ανακατεύοντας συνέχεια, για να μην καεί.
- Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε φροντίζοντας να μην μας σβολιάσει.
- Μόλις αρχίσει να δένει, ρίχνουμε το τριμμένο κασέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
- Σερβίρουμε στη βάση της πιατέλας τον πουρέ, στρώνουμε από πάνω το γιαούρτι και από πάνω τον κιμά.
Πουρές με ψητά κολοκυθάκια και αρωματικά βότανα
Υλικά
- 1 κ. κολοκυθάκια σε ροδέλες
- 5 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
- ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 1 κ.γ. χυμός λεμονιού
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα κολοκυθάκια και τα σκόρδα.
- Περνάμε από τη μηχανή του πουρέ, προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, δοκιμάζουμε το αλάτι και σερβίρουμε.
- Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με λίγες σταγόνες εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη.