
Στο τραπέζι της Κυριακής ταιριάζει ένα φαγητό πιο πλούσιο, που μπορεί να παίρνει λίγο παραπάνω, όμως τελικά μας αποζημιώνει. Τι καλύτερο, λοιπόν, για το κυριακάτικο γεύμα από το μοσχαράκι, τρεις συνταγές με το οποίο θα βρείτε παρακάτω (μαζί με ένα πεντανόστιμο τιπ!).
Μοσχάρι Στιφάδο
Υλικά
- 1 1/2 κιλό κρεμμυδάκια στρογγυλά καθαρισμένα, ολόκληρα
- 1 1/2 κιλό μοσχάρι κιλότο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 600 γρ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
- 1 κουταλιά ντομάτα πολτός
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2-3 ξυλάκια κανέλα
- 5 γαρίφαλα
- 5-6 κόκκοι μπαχάρι
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη μαρινάτα
- 2 φλιτζάνια κρασί Μαυροδάφνη
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 5-6 κόκκοι μπαχάρι
- 1/4 φλιτζανιού ξίδι
Εκτέλεση
- Κόβετε το κρέας σε μεγάλες μερίδες. Σε βαθύ σκεύος ανακατεύετε όλα τα υλικά της μαρινάτας και τοποθετείτε μέσα τα κομμάτια του μοσχαριού φροντίζοντας να σκεπάζονται καλά από αυτήν.
- Τα αφήνετε στο ψυγείο 12 ώρες, φροντίζοντας να γυρίζετε κατά διαστήματα τα κομμάτια πάνω κάτω.
- Βγάζετε τις μερίδες του κρέατος από τη μαρινάτα, κρατάτε στην άκρη το υγρό και αφήνετε το κρέας να στραγγίσει. Σκουπίζετε με αντικολλητικό χαρτί, ζεσταίνετε 1/2 φλιτζάνι λάδι και τηγανίζετε σε βαθύ τηγάνι μέχρι να ροδίσουν οι μερίδες.
- Κατόπιν, αφαιρείτε το κρέας από το τηγάνι και ρίχνετε μέσα στο ίδιο λάδι τα κρεμμυδάκια ολόκληρα. Τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν και τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και τοποθετείτε τις μερίδες του κρέατος τη μια δίπλα στην άλλη. Προσθέτετε τα ντοματάκια, το σκόρδο, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το μπαχάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
- Διαλύετε τον ντοματοπολτό στο ζουμί της μαρινάτας που κρατήσατε και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Συμπληρώνετε 1/2 φλιτζάνι νερό (αν χρειάζεται) και κατόπιν προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και να πήξει η σάλτσα.
Μελιτζάνες στο Φούρνο με Μοσχαράκι
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι ποντίκι
- 4-5 μελιτζάνες λεπτές
- 2 κρεμμύδια
- 2-3 ντομάτες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 πράσινες πιπεριές κέρατο
- 1/2 κούπα μαϊντανό
- 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
- 1 κ.γ. κοφτό ρίγανη
- λίγο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Κομματιάζουμε το κρέας και το βράζουμε για 1 ώρα.
- Αφού βράσει το βάζουμε σε ένα ταψάκι με δυο κούπες από το ζωμό του.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες στα τρία και τις τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά αφού πρώτα αφαιρέσουμε μια λωρίδα από την φλούδα τους.
- Αφού τις τηγανίσουμε τις βάζουμε μέσα στο ταψάκι.
- Τα υπόλοιπα υλικά τα αλέθουμε και τα βάζουμε στο ταψάκι.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου μια ώρα.
- Σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.
Μοσχαράκι Κοκκινιστό με Πουρέ στο Φούρνο
Υλικά
- 1 1/2 κιλό μοσχάρι
- 3 ντομάτες τριμμένες στο ρεντέ ή ένα κονκασέ
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
- 2 πιπεριές πράσινες
- 2 πιπεριές κόκκινες
- λίγο μαϊντανό
- αλάτι
- πιπέρι
- κόκκινο πιπέρι γλυκό
- λίγη κανέλα
- λίγο γαρίφαλο
- λίγο ξερό βασιλικό
- 1 κιλό πατάτες
- 200 γρ. φέτα
- λίγο γάλα
- αλάτι
Εκτέλεση
- Βράζουμε το μοσχάρι να μαλακώσει πολύ καλά αφού το έχουμε κόψει πρώτα σε μερίδες.
- Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τις πιπεριές και ρίχνουμε το κρέας ίσα ίσα να σοταριστεί.
- Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας (αν έχουμε φρέσκιες ντομάτες να τρίψουμε ακόμα καλύτερα) και τα μυρωδικά και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα (αν διαλυθεί το μοσχαράκι δεν πειράζει).
- Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια τις πατάτες και τις βράζουμε.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το τυρί, τις βρασμένες πατάτες, το γάλα και λίγο αλάτι (έχει η φέτα).
- Λιώνουμε καλά τις πατάτες να γίνουν πουρές και προσθέτουμε λίγο από το νερό που είχαμε βράσει το κρέας για να γίνει πιο αφράτος.
- Σε ένα πυρέξ βάζουμε το κρέας με τις πιπεριές και λίγη σάλτσα και το κόβουμε σε κομμάτια για να το απλώσουμε καλά.
- Βάζουμε τον πουρέ πάνω από το κρέας και το σκεπάζουμε καλά να μην έχει κενά και τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο της σάλτσας.
- Το ψήνουμε στο φούρνο στους 250 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.
Tip: Μόλις σερβίρεις το μοσχαράκι με την κόκκινη σάλτσα, ρίξε λίγο τριμμένο φουντούκι για να απογειώσεις τη γεύση.