Follow us

Εσύ το ξέρεις το semifreddo;

Ιταλική συνταγή, "μισοπαγωμένη", κάτι ανάμεσα σε παγωτό και πλούσια κρέμα: αυτό είναι το semifreddo κι εμείς σου δίνουμε προτάσεις για να το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι.

Semifreddo φράουλες και καρύδα

Ιταλική συνταγή, "μισοπαγωμένη", κάτι ανάμεσα σε παγωτό και πλούσια κρέμα: αυτό είναι το semifreddo κι εμείς σου δίνουμε 4 προτάσεις για να το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι.

Semifreddo με μέλι και κουρκουμά

Υλικά

  • 4 ασπράδια από μεγάλα αβγά
  • 470 ml κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
  • ¼ φλ. άχνη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 κ.σ. κουρκουμάς
  • 2 δόσεις βανιλίνη
  • 1 ½ φλ. φιστίκια αράπικα ψημένα και ανάλατα

Εκτέλεση

  1. Χοντροτρίβουμε τα φιστίκια.
  2. Στρώνουμε με μεμβράνη ατομικά φορμάκια αφήνοντάς την να περισσεύει αρκετά έξω από τα χείλη. Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Βάζουμε σε μπολ την κρέμα γάλακτος και δουλεύουμε μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί -καλύτερα να ξεκινήσουμε με υψηλή ταχύτητα και μόλις δούμε ότι αρχίζει να πήζει το μείγμα να χαμηλώσουμε ταχύτητα διότι αλλιώς κινδυνεύει η κρέμα γάλακτος να γίνει βούτυρο.
  4. Λίγο πριν αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα, προσθέτουμε τον κουρκουμά διαλυμένο σε 2 κ.σ νερό, το μέλι, τη ζάχαρη και τις βανίλιες και δουλεύουμε λίγο ακόμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  5. Προσθέτουμε το 1 φλ. φιστίκια και ανακατεύουμε.
  6. Μεταφέρουμε τη μαρέγκα στην κρέμα μελιού -κουρκουμά ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
  7. Ρίχνουμε το μείγμα στα φορμάκια που έχουμε ετοιμάσει και καλύπτουμε την επιφάνεια διπλώνοντας επάνω τη μεμβράνη που περισσεύει.
  8. Τα βάζουμε στην κατάψυξη και αφήνουμε τουλάχιστον για 5 ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα.
  9. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά σηκώνοντας το γλυκό με τη βοήθεια της μεμβράνης και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για 15 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
  10. Γαρνίρουμε πασπαλίζοντας την επιφάνεια με λίγα από τα υπόλοιπα φιστίκια.
  11. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με σιρόπι ή σάλτσα σοκολάτας και με μπισκότα.

Semifreddo με αμύγδαλα

Υλικά

  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
  • 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 5 ασπράδια από μεγάλα αβγά
  • 2 δόσεις βανιλίνη
  • 125 ml νερό
  • 120 γρ. αμύγδαλα καραμελωμένα και ψιλοτριμμένα

Εκτέλεση

  1. Στρώνουμε με μεμβράνη ένα ταψάκι 23εκ.Χ8εκ. αφήνοντάς την να περισσεύει αρκετά έξω από τα χείλη του ταψιού.
  2. Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι και βράζουμε για 5 λεπτά, ετοιμάζοντας σιρόπι.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να χλιάνει.
  4. Χτυπάμε τους κρόκους και τη βανιλίνη με το μίξερ μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ελαφρύ κίτρινο χρώμα.
  5. Ρίχνουμε το σιρόπι σιγά-σιγά στους κρόκους συνεχίζοντας να δουλεύουμε με το μίξερ.
  6. Μεταφέρουμε το μείγμα σε πυρίμαχο ή μεταλλικό σκεύος και το βάζουμε πάνω σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει -το νερό δεν πρέπει να κοχλάσει και το σκεύος με το μείγμα των αβγών δεν πρέπει ακουμπάει στην επιφάνεια του νερού.
  7. Μαγειρεύουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς για 10 -15 λεπτά ή μέχρι να πήξει.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγί -καλύτερα να ξεκινήσουμε με υψηλή ταχύτητα και μόλις δούμε ότι αρχίζει να πήζει το μείγμα να χαμηλώσουμε ταχύτητα, διότι αλλιώς κινδυνεύει η κρέμα γάλακτος να γίνει βούτυρο.
  9. Ρίχνουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
  10. Προσθέτουμε το ⅓ της σαντιγί στο μείγμα των αβγών και το ενσωματώνουμε ανακατεύοντας αργά με σπάτουλα.
  11. Συνεχίζουμε ενσωματώνοντας στο μείγμα των αβγών με τον ίδιο τρόπο και τα άλλα ⅔ της σαντιγί.
  12. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει, το ισιώνουμε και καλύπτουμε την επιφάνεια διπλώνοντας επάνω τη μεμβράνη που περισσεύει.
  13. Βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη και αφήνουμε τουλάχιστον για 5 ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα.
  14. Βγάζουμε από την κατάψυξη μισή ώρα πριν σερβίρουμε το γλυκό κομμένο σε χοντρές φέτες.

Semifreddo με φράουλες και καρύδα

Υλικά

  • 2 φλ. ψιλοκομμένες φράουλες
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 400 ml γάλα καρύδας
  • 400 ml συμπυκνωμένο γάλα
  • 400 φλ. κρέμα γάλακτος
  • ½ φλ. νιφάδες καρύδας

Εκτέλεση

  1. Στρώνουμε με μεμβράνη ένα ταψάκι περίπου 23 εκ.Χ 21 εκ. αφήνοντάς την να περισσεύει αρκετά έξω από τα χείλη του ταψιού.
  2. Bάζουμε στο μπλέντερ τις φράουλες και τη ζάχαρη και δουλεύουμε μέχρι να γίνουν οι φράουλες πουρές και να ενωθούν τα υλικά.
  3. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 5-8 λεπτά ανακατεύοντας ή μέχρι να πήξει και να γίνει λείο.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.Βάζουμε το γάλα καρύδας να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να μειωθεί σε ½ φλιτζάνι.
  5. Το ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με το συμπυκνωμένο γάλα και δουλεύουμε 2 λεπτά να αναμειχθούν καλά.
  6. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  7. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί.
  8. Προσθέτουμε το ⅓ της σαντιγί στο μείγμα γάλακτος- καρύδας και ενσωματώνουμε ανακατεύοντας αργά με σπάτουλα.
  9. Συνεχίζουμε ενσωματώνοντας στο μείγμα με τον ίδιο τρόπο και τα άλλα ⅔ της σαντιγί.Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  10. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, απλώνουμε επάνω την κρέμα της φράουλας.
  11. Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε (χωρίς να αγγίζουμε τον πάτο) έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα μαρμπρέ εφέ.
  12. Καλύπτουμε την επιφάνεια διπλώνοντας επάνω τη μεμβράνη που περισσεύει.
  13. Βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη και αφήνουμε τουλάχιστον για 5 ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα.
  14. Βγάζουμε από την κατάψυξη 15 λεπτά πριν σερβίρουμε και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με νιφάδες καρύδας.
  15. Κόβουμε το γλυκό σε χοντρές φέτες.

* Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Επίσης...

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.

Απόλαυση στο κουτάλι: 4 σπιτικές συνταγές για παγωτό (και vegan!)

Το παγωτό είναι η απόλυτη καλοκαιρινή απόλαυση - κι όταν το φτιάχνεις στο σπίτι, γίνεται ακόμα πιο γευστικό και υγιεινό.

Περισσότερα από

Παγωτό Κεράσι

Ένα από τα ωραιότερα παγωτά, που σκίζει τόσο σε χρώμα όσο και σε άρωμα.

Παγωτό Γιαούρτι με Κεράσι

Η ελαφριά ξινάδα του παγωμένου γιαουρτιού ταιριάζει περισσότερο από όλες τις γεύσεις παγωτού με τα φρούτα και κυρίως τα κόκκινα.

Παγωτό Γιαούρτι-Σοκολάτα με Φράουλες

Ένα υπέροχο, ελαφρύ και καθόλου λιγωτικό παγωτό. Και δεν χρειάζεται παγωτομηχανή.

Παγωτό Γιαούρτι με Καρύδια και Μέλι

Το κλασικό γιαούρτι με μέλι και καρύδια μπορεί να φορέσει τα καλοκαιρινά του και να γίνει ένα πανεύκολο παγωτό.

Σορμπέ Πορτοκάλι με Campari

Φτιάχνεται όλο τον χρόνο. Δροσιστικό και ευωδιαστό, δεν τρώγεται μόνο σαν επιδόρπιο, αλλά ταιριάζει και πάνω σε μια πράσινη σαλάτα, ιδιαίτερα με σπανάκι.

Παγωτό σε Τούρτα

Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο παγωτό σε τούρτα.

Παγωτό Σοκολάτα Αφράτο με Cookies

Πώς θα φτιάξετε το πιο αφράτο παγωτό σοκολάτα με cookies.

Σορμπέ Πεπόνι με Τζίντζερ

To ώριμο καλοκαιρινό πεπόνι αποκτά την πιο εξωτική του εκδοχή με το πικάντικο και αρωματικό φρέσκο τζίντζερ.

Παγωτό Σάντουιτς με Μπισκότα

Η συνταγή για ένα υπέροχο παγωτό σάντουιτς με μπισκότα.

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.