
Ιταλική συνταγή, "μισοπαγωμένη", κάτι ανάμεσα σε παγωτό και πλούσια κρέμα: αυτό είναι το semifreddo κι εμείς σου δίνουμε 4 προτάσεις για να το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι.
Semifreddo με μέλι και κουρκουμά
Υλικά
- 4 ασπράδια από μεγάλα αβγά
- 470 ml κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
- ¼ φλ. άχνη ζάχαρη
- 2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
- 1 κ.σ. κουρκουμάς
- 2 δόσεις βανιλίνη
- 1 ½ φλ. φιστίκια αράπικα ψημένα και ανάλατα
Εκτέλεση
- Χοντροτρίβουμε τα φιστίκια.
- Στρώνουμε με μεμβράνη ατομικά φορμάκια αφήνοντάς την να περισσεύει αρκετά έξω από τα χείλη. Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε σε μπολ την κρέμα γάλακτος και δουλεύουμε μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί -καλύτερα να ξεκινήσουμε με υψηλή ταχύτητα και μόλις δούμε ότι αρχίζει να πήζει το μείγμα να χαμηλώσουμε ταχύτητα διότι αλλιώς κινδυνεύει η κρέμα γάλακτος να γίνει βούτυρο.
- Λίγο πριν αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα, προσθέτουμε τον κουρκουμά διαλυμένο σε 2 κ.σ νερό, το μέλι, τη ζάχαρη και τις βανίλιες και δουλεύουμε λίγο ακόμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε το 1 φλ. φιστίκια και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε τη μαρέγκα στην κρέμα μελιού -κουρκουμά ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
- Ρίχνουμε το μείγμα στα φορμάκια που έχουμε ετοιμάσει και καλύπτουμε την επιφάνεια διπλώνοντας επάνω τη μεμβράνη που περισσεύει.
- Τα βάζουμε στην κατάψυξη και αφήνουμε τουλάχιστον για 5 ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα.
- Ξεφορμάρουμε προσεκτικά σηκώνοντας το γλυκό με τη βοήθεια της μεμβράνης και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για 15 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
- Γαρνίρουμε πασπαλίζοντας την επιφάνεια με λίγα από τα υπόλοιπα φιστίκια.
- Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με σιρόπι ή σάλτσα σοκολάτας και με μπισκότα.
Semifreddo με αμύγδαλα
Υλικά
- 150 γρ. ζάχαρη
- 300 ml κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
- 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- 5 ασπράδια από μεγάλα αβγά
- 2 δόσεις βανιλίνη
- 125 ml νερό
- 120 γρ. αμύγδαλα καραμελωμένα και ψιλοτριμμένα
Εκτέλεση
- Στρώνουμε με μεμβράνη ένα ταψάκι 23εκ.Χ8εκ. αφήνοντάς την να περισσεύει αρκετά έξω από τα χείλη του ταψιού.
- Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι και βράζουμε για 5 λεπτά, ετοιμάζοντας σιρόπι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να χλιάνει.
- Χτυπάμε τους κρόκους και τη βανιλίνη με το μίξερ μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ελαφρύ κίτρινο χρώμα.
- Ρίχνουμε το σιρόπι σιγά-σιγά στους κρόκους συνεχίζοντας να δουλεύουμε με το μίξερ.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε πυρίμαχο ή μεταλλικό σκεύος και το βάζουμε πάνω σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει -το νερό δεν πρέπει να κοχλάσει και το σκεύος με το μείγμα των αβγών δεν πρέπει ακουμπάει στην επιφάνεια του νερού.
- Μαγειρεύουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς για 10 -15 λεπτά ή μέχρι να πήξει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγί -καλύτερα να ξεκινήσουμε με υψηλή ταχύτητα και μόλις δούμε ότι αρχίζει να πήζει το μείγμα να χαμηλώσουμε ταχύτητα, διότι αλλιώς κινδυνεύει η κρέμα γάλακτος να γίνει βούτυρο.
- Ρίχνουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το ⅓ της σαντιγί στο μείγμα των αβγών και το ενσωματώνουμε ανακατεύοντας αργά με σπάτουλα.
- Συνεχίζουμε ενσωματώνοντας στο μείγμα των αβγών με τον ίδιο τρόπο και τα άλλα ⅔ της σαντιγί.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει, το ισιώνουμε και καλύπτουμε την επιφάνεια διπλώνοντας επάνω τη μεμβράνη που περισσεύει.
- Βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη και αφήνουμε τουλάχιστον για 5 ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα.
- Βγάζουμε από την κατάψυξη μισή ώρα πριν σερβίρουμε το γλυκό κομμένο σε χοντρές φέτες.
Semifreddo με φράουλες και καρύδα
Υλικά
- 2 φλ. ψιλοκομμένες φράουλες
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 400 ml γάλα καρύδας
- 400 ml συμπυκνωμένο γάλα
- 400 φλ. κρέμα γάλακτος
- ½ φλ. νιφάδες καρύδας
Εκτέλεση
- Στρώνουμε με μεμβράνη ένα ταψάκι περίπου 23 εκ.Χ 21 εκ. αφήνοντάς την να περισσεύει αρκετά έξω από τα χείλη του ταψιού.
- Bάζουμε στο μπλέντερ τις φράουλες και τη ζάχαρη και δουλεύουμε μέχρι να γίνουν οι φράουλες πουρές και να ενωθούν τα υλικά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 5-8 λεπτά ανακατεύοντας ή μέχρι να πήξει και να γίνει λείο.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.Βάζουμε το γάλα καρύδας να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να μειωθεί σε ½ φλιτζάνι.
- Το ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με το συμπυκνωμένο γάλα και δουλεύουμε 2 λεπτά να αναμειχθούν καλά.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί.
- Προσθέτουμε το ⅓ της σαντιγί στο μείγμα γάλακτος- καρύδας και ενσωματώνουμε ανακατεύοντας αργά με σπάτουλα.
- Συνεχίζουμε ενσωματώνοντας στο μείγμα με τον ίδιο τρόπο και τα άλλα ⅔ της σαντιγί.Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, απλώνουμε επάνω την κρέμα της φράουλας.
- Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε (χωρίς να αγγίζουμε τον πάτο) έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα μαρμπρέ εφέ.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια διπλώνοντας επάνω τη μεμβράνη που περισσεύει.
- Βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη και αφήνουμε τουλάχιστον για 5 ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα.
- Βγάζουμε από την κατάψυξη 15 λεπτά πριν σερβίρουμε και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με νιφάδες καρύδας.
- Κόβουμε το γλυκό σε χοντρές φέτες.