
Δοκίμασε τις τρεις παρακάτω συνταγές για υπέροχους ντάκους.
Κρητικός Ντάκος
Υλικά
- 1 κριθαροκουλούρα
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
- 7-8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, πολύ καλής ποιότητας
- 1 φλιτζάνι ξινομυζήθρα τριμμένη
- Αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
- 5-6 ελιές
- φρέσκια ρίγανη
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά την ντομάτα και την τρίβουμε στην χοντρή μεριά του τρίφτη. Την τοποθετούμε μέσα σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε, 2-3 κουταλιές της σούπας νερό, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και βάζουμε και την κριθαροκουλούρα μέσα να μουσκέψει.
- Μετά από 2-3 λεπτά περίπου την βγάζουμε και την τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
- Μέσα στη ντομάτα προσθέτουμε την ρίγανη,την κάπαρη και τα ανακατεύουμε.
- Βάζουμε το μείγμα πάνω στη κουλούρα, προσθέτουμε τις ελιές και την μυζήθρα και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ντάκος Διαφορετικός
Υλικά
για 4 άτομα
- 4 κρίθινα παξιμάδια
- λίγο ξίδι με νερό για τα παξιμάδια
- 500 γρ. βλίτα
- 200 γρ. τριμμένη φέτα ή ξινομυζήθρα
- 2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 αυγά
- 2-3 κλωναράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό
- ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι
Για τα βλίτα
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι
Εκτέλεση
- Σε άφθονο αλατισμενο νερό που βράζει ζεματάμε τα βλίτα μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε καλά με λίγο επιπλέον αλάτι, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
- Βρέχουμε ελαφρά τους ντάκους με λίγο ξίδι και λίγο νερό.
- Βάζουμε σε πιατέλα τα παξιμάδια και απλώνουμε πάνω τους τα βλίτα, την ντομάτα, το τυρί και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και περιχύνουμε τον κάθε ντάκο με μια κουταλιά ελαιόλαδο.
- Τηγανίζουμε τα αυγά, προσέχοντας να μη σφίξουν, και τα μοιράζουμε πάνω σε κάθε ντάκο (για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, μπορούμε να κάνουμε τα αβγά ποσέ).
- Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίγανη. Την ντομάτα που θα περισσέψει τη σερβίρουμε πλάι στον ντάκο και φυσικά δεν θα πάει χαμένη!
Ντάκος με Μαστίχα Χίου και Μους από Μελιτζάνες
Υλικά
- 3 - 4 κριθαρομπουκιές
- 10 -15 ντοματίνια
- λίγο λάδι
- λίγο χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. μέλι
- αλάτι, πιπέρι
- 3 μελιτζάνες φλάσκες
- ½ κ.γλ. μαστίχα (μισή κουταλιά)
Για τα ντοματίνια
Κόβονται στη μέση
- 4 κ.σ. λάδι
- χυμό και το ξύσμα από 1 λεμόνι
- ψιλοκομμένο βασιλικό και φρέσκια ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι
Ανακάτεμα με τα παραπάνω
Εκτέλεση
- Τρυπάω τις μελιτζάνες σε 2 - 3 μέρη με ένα πιρούνι.
- Τις ψήνω μία μία στο μάτι της κουζίνας ή σε καυτό φούρνο μέχρι να μαλακώσουν, από όλες τις μεριές.
- Όταν ψηθούν, με προσοχή να μην καώ, αφαιρώ και κρατάω την ψίχα τους και πετάω τη φλούδα.
- Βάζω την ψίχα στο σουρωτήρι να στραγγίξει.
- Όταν στραγγίξει καλά η ψίχα της μελιτζάνας, τη βάζω σε μια λεκάνη, προσθέτω τη μαστίχα, τον χυμό λεμονιού, το λάδι, το μέλι, αλάτι και πιπέρι.
- Τα ανακατεύω, να ενωθούν μεταξύ τους.
- Βρέχω με λίγο νερό τις κριθαρομπουκιές, να μαλακώσουν.
- Σε κάθε ντάκο βάζω από 1 κουταλιά λάδι, λίγο αλάτι, λίγη ρίγανη, 1 κουταλιά της σούπας από τα ντοματίνια και από πάνω τη μελιτζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σερβίρω.