Δεν θέλει βράσιμο και διατηρείται στο ψυγείο τουλάχιστον τρεις μέρες.
Προϋπόθεση, τα καλής ποιότητας ανάλατα και αξεφλούδιστα αμύγδαλα, που θα ξεφλουδίσετε εσείς με βραστό νερό, κλπ., κλπ. Έτσι ωραία και άσπρα, θα τα βάλετε στο μπλέντερ και θα προσθέσετε ελαιόλαδο να τα σκεπάσει (200 γρ. αμύγδαλα, 200 ml λάδι), 3-4 σκελίδες σκόρδο, 2 κουταλιές καλό κρασένιο ξίδι, αλάτι, λευκό πιπέρι και 350 ml κρύο νερό. Χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν απολύτως λεία. Αν είναι σφιχτός ο πολτός, προσθέστε λίγο νερό.
Σκεπάστε με μεμβράνη και παγώστε το στο ψυγείο. Εγώ για αυτή τη σούπα χρησιμοποιώ μεσαίου μεγέθους πράσινα γυάλινα μπολ.
Πριν σερβίρω, βάζω στο καθένα 4-5 παγάκια, ρίχνω τη σούπα και συμπληρώνω με φετούλες πράσινου ξινόμηλου.