Για να δίνεις σωστές συμβουλές, έχε δεντρολίβανο στην τσέπη – σου χαρίζει πνευματική καθαρότητα. Για να κρατήσεις την αγάπη σου για πάντα, τάισέ τη βασιλικό, άνηθο, κόλιαντρο και μαντζουράνα. Για να ξορκίσεις το κακό μάτι, στόλισε τα μαλλιά σου με φρέσκια ρίγανη. Ίσως ένας «κουζινογράφος» του 13ου αιώνα να μην έγραφε για την υπέροχη γεύση που δίνουν στις συνταγές τα αρωματικά χόρτα. Θα τα έβλεπε, όπως και όλες τις σάλτσες και τα αρτύματα, ως μέσα που βοηθούν απλώς την τροφή να γίνει πιο εύπεπτη…
Οι ερευνητές του Τμήματος Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ωστόσο, που έβαλαν στο μικροσκόπιό τους 27 αρωματικά χόρτα που χρησιμοποιούμε κατά κόρον στην κουζίνα, είδαν άλλα πράγματα: τα μυριστικά μας είναι γεμάτα αντιοξειδωτικές ουσίες, πολύ περισσότερες απ’ όσες περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, με πρώτη και καλύτερη την κοινή –στη χώρα μας– ρίγανη! Αμέσως μετά κατέταξαν τη μαντζουράνα, τη δάφνη, τον άνηθο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο και μας συνέστησαν να βάλουμε άμεσα τα φρέσκα αρωματικά στο πιάτο μας, για να δούμε την υγειά μας (κυριολεκτικά). Εμείς πάλι, ως foodists, εραστές της πολυτέλειας στη γεύση, οπαδοί του φίνου αισθησιασμού, που μας λείπει ο χρόνος, αλλά δεν χορταίνουμε την ηδονή, παραδιδόμαστε με ευφορία στη διεγερτική γοητεία των φρέσκων αρωματικών χόρτων. Άλλωστε, είναι τόσο εύκολο: αρκεί μια χούφτα φυλλαράκια για το δέσιμο της αγάπης ή το ξεμυάλισμα των αισθήσεων – και, βέβαια, τη δικαίωση της επιστήμης.