Follow us

Κωλοχτύπα

Για την κωλοχτύπα διάβασα μια υπέροχη περιγραφή σε site ψαράδων. Είναι, λέει, αυτό το ον που μοιάζει με εργοταξιακό μηχάνημα εκσκαφής. Το ζήτημα είναι ότι αυτός ο εκσκαφεύς της θάλασσας είναι υπέροχα νόστιμος – σαν το αστακό, αλλά με πιο ρουστίκ γεύση– και τον βρίσκεις σε μεγαλύτερους πληθυσμούς στις ελληνικές θάλασσας. Προ μερικών ετών κατέκτησε τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας, όταν τον σύστησαν στους Αθηναίους ο Λαζάρου, ο Καραμολέγκος και ο Κόλλιας. Κοιτίδα των κωλοχτυπών τα Δωδεκάνησα. Εντάξ

Κωλοχτύπα

Για να την εξασφαλίσεις στο πιάτο σου, μπορείς να ακολουθήσεις δύο τακτικές:

Α) Βουτάς στη θάλασσα κοντά σε βράχους με κάθετες ρωγμές. Για να την εντοπίσεις χρειάζεται καλό ψαχτήρι με φακό. Μόλις τη συναντήσεις, την αρπάζεις θαρραλέα με το χέρι, καθώς αν τη χτυπήσεις με καμάκι κινδυνεύει να χυθεί το κρέας της. Στην παραλία πλέον, τη ζεματάμε για λίγο στην κατσαρόλα και μετά τη σχίζουμε στα δύο και την πετάμε στα κάρβουνα, κάνοντας την προσευχή μας να μην παραψηθεί, οπότε καταστρέφεται – τζάμπα τόσο υποβρύχιο ψάρεμα.

Τώρα, αν αυτό σου φαίνεται πολύ περίπλοκο, είσαι τύπος Β: Ξυπνάμε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, που έχουμε κλείσει μέσα στην παλιά πόλη της Ρόδου (τώρα, αν αυτό είναι το υπέροχο fashion hotel Nikos-Takis, ακόμη καλύτερα). Αφού πάρουμε πρωινό, φεύγουμε από τις πίσω πύλες του κάστρου, την πύλη του Αγίου Ιωάννου φερειπείν, για να μη χαλαστούμε από τις ορδές των τουριστών, και περνάμε όλη μας την ημέρα σε μια ερημική παραλία στη νότια Ρόδο, στον Άγιο Γεώργιο ας πούμε.

Επιστρέφοντας το βράδυ, κατευθυνόμαστε στον Αλέξη, τη διάσημη ψαροταβέρνα στην οδό Σωκράτους. Και αυτή την ώρα έχει τουρίστες, αλλά με τα νυχτερινά φώτα το σκηνικό γλυκαίνει. Καθόμαστε στην αυλή και παραγγέλνουμε τα απολύτως αναγκαία. Μια-δυο σαλάτες, άντε και ένα ορεκτικό όπως συμιακό γαριδάκι (άλλη καταπληκτική περίπτωση, που αξίζει ειδικό κεφάλαιο), ώστε να κρατήσουμε όλη μας την όρεξη για την κωλοχτύπα. Μας τη σερβίρουν έτοιμη στο πιάτο. Την τρώμε. Χρόνος προετοιμασίας 24 ώρες.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

Φαγητό στο γραφείο: Τips και εύκολες συνταγές για υγιεινά γεύματα

Το φαγητό στο γραφείο μπορεί να είναι γρήγορο, υγιεινό και νόστιμο με λίγη προετοιμασία και σωστές επιλογές.

Για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.

Δοκίμασε αυτές τις συνταγές με μανιτάρια

Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος.

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.