Υλικά
5-7 σύκα, ανάλογα με το μέγεθος
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. ξίδι από κρασί
Από 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης και αμύγδαλα
1 κ.σ. κουκουνάρι
1 ξύλο κανέλας
1φύλλο δάφνης
2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
Παρασκευή
Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε σε ανάλογο αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ξίδι, το μέλι, τα σύκα, την κανέλα και το δαφνόφυλλο και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να λιώσουν αρκετά τα σύκα, 15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά. Σε ένα βουτυρωμένο τηγανάκι καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς, χωριστά το κάθε είδος, ανακατεύοντας συνέχεια. Αφαιρούμε από το μείγμα των σύκων τη δάφνη και την κανέλα και ανακατεύουμε το μείγμα να πάρει υφή πουρέ. Όταν κρυώσει, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς. Το τσάτνεϊ συνοδεύει λευκό κατσικίσιο ή άλλο παρόμοιο τυρί, καθώς και κρύα κρεατικά και ψητά.