
Εξωτισμός με ελληνική σφραγίδα, θαλασσινή αύρα και ιντριγκαδόρικες γεύσεις. Η εμφάνισή τους και μόνο κάνει ιδιαίτερο ένα κάλεσμα. Ακόμα και ένα single dish με βάση τα ζυμαρικά, το ρύζι ή το κριθαράκι κάνει τη διαφορά. Φυσικά, προτιμάμε τα φρέσκα. Στα όστρακα, τα ζωντανά είναι must – δεν υπάρχει εναλλακτική, καθώς τα κατεψυγμένα και κυρίως τα προβρασμένα είναι άγευστα και δεν έχει νόημα να μαγειρέψουμε μ' αυτά. Αντίθετα, οι κατεψυγμένες γαρίδες (ωμές, με το κέλυφός τους), αν αποψυχθούν με φυσικό τρόπο και φυσικά αν είναι καλής ποιότητας εξαρχής, δίνουν ένα καλό γευστικό αποτέλεσμα. Όστρακα, κυρίως καλλιέργειας, αγοράζουμε μόνο από ιχθυαγορές, ιχθυοπωλεία ή σουπερμάρκετ, για να είμαστε βέβαιοι ότι έχουν ελεγχθεί υγειονομικά. Τα περισσότερα όστρακα και όλα τα οστρακόδερμα απαιτούν ελάχιστο ψήσιμο για να παραμείνουν ζουμερά και να κρατήσουν τη θαλασσινή γεύση τους. Αστακούς, καραβίδες και γαρίδες, αν τα βρούμε ζωντανά, τα μαγειρεύουμε με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, λίγο βράσιμο ή ψήσιμο στη σχάρα (ξεχάστε σάλτσες και μακαρονάδες!), αν θέλουμε να γευτούμε στο έπακρο την πολύτιμη σάρκα τους. Λύση της στιγμής για τα όστρακα το άχνισμα στην κατσαρόλα ή σε σαγανάκι, με λίγο κρασί, λάδι, μυρωδικά και σκόρδο για λίγα λεπτά μέχρι ν' ανοίξουν... Λύση πανεύκολη για μεγάλη παρέα, ένα ασυναγώνιστο σε γεύση και εμφάνιση σπαγκέτο με θαλασσινά... Δοκιμάζουμε;