Το γέμισμα των λαχανικών φαίνεται να ξεκίνησε σαν ανάγκη να "φτουρήσει" το φαγητό, έγινε όμως αφορμή να φτιαχτούν μερικά από τα πιό χαρακτηριστικά και νόστιμα ελληνικά και μεσογειακά πιάτα. Η ζωντανή γεύση της πιπεριάς, της ντομάτας της μελιτζάνας, του κολοκυθιού διαποτίζει τη γέμιση και ενώνεται με τα άφθονα μυρωδικά και το ελαιόλαδο. Το βασικό υλικό της γέμισης -συνήθως ρύζι ή πλιγούρι- μαζί με το κρεμμύδι ρουφάει όλους τους χυμούς των υλικών καθώς σιγοψήνεται στο φούρνο μέχρι να μείνει με το λάδι του - παλιότερα, που ψήνονταν σε ξυλόφουρνους αποκτούσαν και την ιδιαίτερη μυρωδιά του καψαλισμένου ξύλου.
Λαχανικά διαθέτουμε πολύ νόστιμα αυτή την εποχή, ιδανική γιά κάθε είδους γεμιστά. Ιδέες δανειζόμαστε και από γειτονικές μας κουζίνες ή επιστρατεύουμε τη φαντασία μας. Με λίγα και οικονομικά υλικά, εκτός από τα κλασικά γεμιστά, φτιάχνουμε ιδιαίτερα ορεκτικά, όπως πιπεριές γεμιστές με τυρί ή με μείγμα μπακαλιάρου και πατάτας, αλλά και ωμές ντομάτες που γεμίζονται με τόνο, λαχανικά και φέτα, κάτι μεταξύ σαλάτας και ορεκτικού. Αυτά ακριβώς αφορούν οι συνταγές που ακολουθούν.
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 11/04/13
Update: 26/05/20