Follow us

Μαγειρεύουμε αγριογούρουνο!

Μαγειρεύουμε αγριογούρουνο!

Το κυνήγι, όπως και να το κάνεις, είναι φαγητό γιορτής. Κάνει το τραπέζι γιορτινό, από μόνο του. Ειδικά το αγριογούρουνο, βρίσκεται πιό κοντά μας τα τελευταία χρόνια, αφού υπάρχουν μονάδες εκτροφής, απ' όπου το προμηθεύονται πολλά κρεοπωλεία των πόλεων. Αν το μαγείρεμά του σας προβληματίζει, θα σας πούμε ότι δεν έχει καμμία δυσκολία. Αντίθετα, παίζει σπουδαίο ρόλο η ηλικία του ζώου και το σωστό μαρινάρισμα. Το αγριογούρουνο είναι πιό νόστιμο νεαρό. Οσο μεγαλύτερο είναι το ζώο και όσο πιό χοντρά τα κομμάτια, τόσο περισσότερες ώρες θα χρειαστεί να παραμείνουν στη μαρινάδα. Τόσο περισσότερο ψήσιμο, επίσης, θα χρειαστεί. Ο ρόλος της μαρινάδας είναι πολλαπλός. Χρησιμεύει γιά να μαλακώσει το κρέας, να το αρωματίσει και να το διατηρήσει. To κρέας θα πρέπει να καλύπτεται σχεδόν τελείως από το υγρό, να είναι σκεπασμένο και στο ψυγείο. Ανακατεύουμε συχνά τα κομμάτια γιά να καλύπτονται όλα από τη μαρινάδα. Η διάρκεια είναι από 24 ως 48 ώρες, αν το ζώο είναι μεγάλο και ασίτευτο. Η μαρινάδα κατόπιν, μπορεί να προστεθεί στο ψήσιμο γιά να γίνει η σάλτσα. Μαγειρεύουμε το αγριογούρουνο ανάλογα με το κομμάτι που διαθέτουμε, όπως τα μεγάλα ζώα. Οι μπριζόλες και το φιλέτο π.χ. θα χρειαστούν λιγότερο ψήσιμο. Στην κατσαρόλα και στη γάστρα γίνεται με κρασί, λαχανικά -του ταιριάζουν πολύ τα κρεμμυδάκια του στιφάδου, η σελινόριζα, τα καρότα-, μπαχαρικά όπως το γαρύφαλλο, το μπαχάρι, το ξύλο κανέλας, οι κόκκοι πιπεριού. Στην κρασάτη σάλτσα του μπορεί να προστεθεί λίγο ζελέ φραγκοστάφυλλου, που θα δώσει μιά φρουτένια γλύκα που του πηγαίνει. Τα δαμάσκηνα και τα μήλα είναι κλασική συντροφιά του ενώ, αντίθετα, η ντομάτα δεν αναδεικνύει αρκετά τη γεύση του. Αγοράστε την πρώτη φορά ένα μικρότερο κομμάτι και πειραματιστείτε γιά το γιορτινό τραπέζι…

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

Φαγητό στο γραφείο: Τips και εύκολες συνταγές για υγιεινά γεύματα

Το φαγητό στο γραφείο μπορεί να είναι γρήγορο, υγιεινό και νόστιμο με λίγη προετοιμασία και σωστές επιλογές.

Για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.

Δοκίμασε αυτές τις συνταγές με μανιτάρια

Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος.

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.