
Η πρώτη εντύπωση είναι κι η πιο σημαντική, για αυτό φροντίζουμε τα πάντα. Από τους ξηρούς καρπούς μέχρι τις μικρές μπουκίτσες που συνοδεύουν το απεριτίφ μας.
Μερικές φορές οι καλεσμένοι μας για φαγητό καταφθάνουν σταδιακά και εκείνοι που έχουν έρθει πρώτοι υποχρεούνται να περιμένουν τους υπόλοιπους. Κάποιες άλλες τυχαίνει και εμείς οι οικοδεσπότες να μην είμαστε εντελώς έτοιμοι.Υπάρχει, όμως, ένας μαγικός τρόπος να μετατρέψουμε αυτή την άχαρη στιγμή μιας βραδιάς σε μαγική εισαγωγή. Είναι η καταλληλότερη στιγμή για να προτείνουμε στους καλεσμένους ένα προδόρπιο ποτό, που θα παρατείνει ευχάριστα την αναμονή. Το απεριτίφ, που όπως δηλώνει η ετυμολογία αυτής της γαλλικής λέξης (aperitif)* καλείται να ανοίξει, να προκαλέσει ή να διεγείρει την όρεξη μας, πριν από το γεύμα. Αυτός είναι και ο λόγος, που μας αναγκάζει να δώσουμε έμφαση στην επιλογή του.
Ακόμα κι αν ζούμε στην εποχή που το «έτσι μου αρέσει» καταργεί κάθε κανόνα, τα απεριτίφ για να δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό τους θα πρέπει να μην διαθέτουν τα εξής δύο χαρακτηριστικά: 1.Υψηλό αλκοολικό τίτλο που, πριν το φαγητό, θα αδρανοποιήσει τους γευστικούς μας θύλακες, ή θα προκαλέσει δυσάρεστα αποτελέσματα στο άδειο μας στομάχι. 2 Υπερβολική γλυκύτητα, που θα μπλοκάρει τον ουρανίσκο μας ή θα γίνει δυσάρεστη εξαιτίας της πληθωρικότητας της, με συνέπεια, αντί να διεγείρει τη γεύση, να την μειώσει. Ιδανικά, τα απεριτίφ πρέπει να έχουν «καθαρή», τραγανή γεύση και είναι προτιμότερο να σερβίρονται πολύ δροσερά. Έχοντας προσδιορίσει στοιχειωδώς την ταυτότητα των απεριτίφ, είναι πιο εύκολο να ανακαλύψουμε ποια είναι τα ιδανικά συνοδευτικά τους.
Η λογική που διέπει την επιλογή των συνοδευτικών είναι αντίστοιχη. Οι γεύσεις τους δεν μπορεί να είναι πολύ βαριές, πολύ λιπαρές ή πολύ γλυκερές γιατί αποτελούν μια προεισαγωγή στο γεύμα. Επιλέγουμε, λοιπόν, κάτι φρέσκο, τραγανό, με μια διεγερτική ίσως οξύτητα, αρκετά δροσερό αν πρόκειται για κρύα κουζίνα ή ευχάριστα ζεστό αν πρόκειται για ζεστή. Σημειώνουμε πως αυτό που κάνει τα συνοδευτικά του απεριτίφ πιο ελκυστικά είναι το μικρό τους μέγεθος και η λεπτότητα της παρουσίασης τους. Καθώς οι γευστικοί μας θύλακες είναι πιο ευαίσθητοι στην αρχή ενός γεύματος, συλλαμβάνουν ευκολότερα τις λεπτές γεύσεις οπότε την ώρα του απεριτίφ απολαμβάνουμε την αρχή ενός γευστικού κρεσέντο, που λειτουργεί σαν μια διακριτική πρόκληση, σαν μια υπόσχεση για το γεύμα που θα ακολουθήσει.
*Aπό το λατινικό aperitivus/ apertivus παράγωγο του ρήματος aperire που σημαίνει ανοίγω. Κατ’ αναλογία το επιδόρπιο ποτό, το ντιζεστίφ (digestif) είναι ένα χωνευτικό ποτό που διεγείρει την πέψη, μετά το γεύμα, προέρχεται από το ρήμα χωνεύω (digerer).