
Όλοι ξέραμε σε ποιο σπίτι θα φάμε την καλύτερη αλλά και σε ποιο εστιατόριο. Χρόνια τώρα, έχει ξεφύγει από το ρεπερτόριο του γιορτινού τραπεζιού, σαν να λέμε "δεν είναι πια στη μόδα". Όμως, όσοι την αγαπούν δεν την απαρνιούνται με τίποτα. Τη σπιτική, βέβαια. Γιατί έτοιμη θα την βρείτε σε πολλές ετικέτες στα σουπερμάρκετ. Μόνο που δεν έχει καμμία γευστική σχέση με τη σπιτική. H ελληνική εκδοχή περιέχει βρασμένη πατάτα, καρότο αρακά, κάποτε και φασολάκια λευκά, ίσως ψιλοκομμένο βραστό αβγό, κάπαρη και αγγουράκι τουρσί, όλα καλυμμένα με μια καλή μαγιονέζα, στολισμένη επάνω με φετάκια βραστών αβγών. Η αυθεντική ρωσική σαλάτα -αυτή που καταναλώνεται στη Ρωσία- έχει πολλές εκδοχές. Δημοφιλέστερες είναι η λεγόμενη Olivier (από το όνομα του Γάλλου σεφ που την έφτιαξε πρώτος εκεί), η "Shuba" (που σημαίνει γούνα) ή, αλλιώς "ρέγγα μέσα σε γούνα", όπου τα υλικά μπαίνουν σε στρώσεις και βέβαια, κάπου κρύβεται η…ρέγκα, και η ¨βινεγκρέτ", που δεν περιέχει μαγιονέζα αλλά λαδόξιδο, δηλαδή μια vinaigrette. Καθώς το κλίμα της Ρωσίας δεν ευνοούσε τα φρέσκα λαχανικά, είναι επόμενο οι ρώσικες σαλάτες να έχουν σαν κύρια συστατικά διάφορες ρίζες: πατάτα, παντζάρι, καρότο οπωσδήποτε. Ας δοκιμάσουμε μερικές κλασικές εκδοχές.
Updated: 31/01/22
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 17/05/16