Λίγα φρούτα έχουν απομείνει που μπορείς να τα χαρείς μόνο στην εποχή τους και τα κεράσια ανήκουν σ' αυτά. Για ένα σκάρτο δίμηνο θα τα βρίσκουμε σε διάφορες ποικιλίες (Βοδενών, Πιερίας, πετροκέρασα, Εδέσσης…) και θα τα τρώμε μετά μανίας, γιατί αρέσουν σε όλους. Αρκετά γλυκό για φρούτο, χωρίς ενοχλητική οξύτητα, αρωματικό, με μόνο 4 θερμίδες (ένα μεσαίο) αλλά πολύτιμες βιταμίνες Α και C, ενδείκνυται για δίαιτες και αποτοξίνωση. Ωμά είναι αξεπέραστα, όταν έχουν τη σωστή ωρίμανση. Γίνονται όμως και υπέροχη μαρμελάδα (αν σας περισσεύουν, βέβαια), φτιάχνουν και γλυκά σχετικά εύκολα, όπως το κλασικό γαλλικό πανεύκολο κλαφουτί, στολίζουν κρέμες και παγωτά, τσίζκεϊκ και ό,τι άλλο φανταστείτε, ακόμα και πλάι σε φρέσκα τυριά με ήπια ή γλυκιά γεύση. Η καταγωγή τους από τον μακρινό Καύκασο, -κατ' άλλους από την Μικρά Ασία- και πόλεις σαν την Κερασούντα έχουν πάρει το όνομά τους από αυτά. Θα λέγαμε ότι εύκολα δανείζει το όνομά του σε τοπωνύμια, αν θυμηθούμε Κερασιές και Κερασίτσες αλλά και την Βλαχοκερασιά κι ένα σωρό άλλα στην Ελλάδα…Στα μείον η ακριβή τιμή τους, που συνήθως πάει παρέα με την ποιότητα.