Follow us

Με σελινόριζα και φινόκιο (μαραθόριζα)

Αλμυρές και γλυκές παρασκευές για να αξιοποιήσετε νόστιμα και πρωτότυπα τη σελινόριζα και το φινόκιο.

Με σελινόριζα και φινόκιο (μαραθόριζα)

Το πρώτο φαγητό που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούσεις τη λέξη «σελινόριζα» είναι σίγουρα το χοιρινό με το πρασοσέλινο. Βέβαια, αν είσαι γαλλοθρεμμένος, θα σου περάσει από το μυαλό και η γαλλική ρεμουλάντ (rémoulade de céleri). Μια δροσερή σαλάτα όπου η σελινόριζα, τριμμένη όπως τα καρότα, σερβίρεται ανακατεμένη με μια σπιτική μαγιονέζα που φτιάχτηκε με δυνατή μουστάρδα Ντιζόν, στην οποία, κάποιες φορές, προσθέτουν και λίγο καυτερό ραπάνι-χρένο.
Η μαραθόριζα πάλι εισέβαλε στην κουζίνα μας από την πόρτα της Δύσης και γι’ αυτό ακόμα παραμένει πιο γνωστή ως φινόκιο, παρά ως ρίζα του μάραθου. Πολλοί μάλιστα αναρωτιούνται ακόμα τι μπορούν να την κάνουν πέρα από το να την προσθέσουν σε μια σαλάτα, στην ψαρόσουπα ή την μαγειρέψουν, σαν φρικασέ με κοτόπουλο. Ευτυχώς τα πράγματα αλλάζουν και σιγά-σιγά ο κόσμος εκτιμά την ευχάριστη, γλυκανισάτη νότα που προσθέτει στα φαγητά μας.
Διαλέξαμε συνταγές όπου η μαραθόριζα συνδυάζεται λίγο διαφορετικά. Καταρχήν σε μια βελούδινη σούπα μαζί με ένα φρέσκο κατσικίσιο τυρί. Μια δεύτερη, όπου οι σπόροι του μάραθου με τον κουρκουμά και την ινδική καρύδα δημιουργούν ένα γευστικό συνδυασμό, που ίσως να θυμίσει Άπω Ανατολή και το κομμένο φινόκιο γίνεται απόηχός τους στη συνοδευτική σαλάτα.

Για τη σελινόριζα διαλέξαμε συνταγές που δείχνουν πόσο διαφορετικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η ρίζα: την αναμείξαμε σε ένα πουρέ από φακές, που μπορεί να συνοδέψει ψητά κρέατα ή και φτερωτό κυνήγι και τη σοτάραμε στο τηγάνι, μαζί με κυβάκια μπέικον, έτσι ώστε να αποτελεί από μόνη της είτε ένα μεζέ ή να συνοδεύει κάποιο ψητό σχάρας ή φούρνου. Τελευταία αφήσαμε την παγωμένη μους του φινόκιο με το ούζο, την οποία σας προτείνουμε για να συνοδέψει πολλών ειδών πιάτα, από ένα ψάρι ψητό μέχρι χοιρινά παϊδάκια μαριναρισμένα στο μέλι, αλλά και κάποιες γλυκές παρασκευές με φρούτα ή καφέ.

Επίσης...

Δοκίμασε αυτές τις 3 συνταγές με μανιτάρια

Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος.

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

Περισσότερα από

Φαγητό

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.