Follow us

Η νοστιμιά της σπάλας


Η νοστιμιά της σπάλας

Χοιρινή, αρνίσια ή μοσχαρίσια, η σπάλα ή το "χεράκι", όπως συνήθιζαν να το λένε, κυρίως αναφερόμενοι στο αρνί, είναι ένα τρυφερό και γευστικό κομμάτι κρέατος, που ενδείκνυται κυρίως για μαγειρευτά της κατσαρόλας, αλλά και για τον κιμά. Αν, μάλιστα, θέλετε να έχει το κρέας κι ένα ποσοστό λίπους, η σπάλα είναι ιδανική, γιατί είναι πλούσια σε ενδομυϊκό λίπος. Αν πρόκειται για αρνί, χρειάζεται να ζητήσετε από τον κρεοπώλη να σας καθαρίσει το κρέας πριν το αλέσει. Η σπάλα, ιδίως η χοιρινή, είναι κατάλληλη και για το ψητό στο φούρνο, το κρέας της έχει λίπος, είναι τρυφερό και δεν στεγνώνει αν σιγομαγειρευτεί. Αν θα επιλέξουμε τη σπάλα με κόκαλα ή θα την αγοράσουμε ήδη ξεκοκαλισμένη, είναι θέμα προσωπικό. Τα κόκαλα δίνουν μια επιπλέον νοστιμιά κι άρωμα στο φαγητό, αλλά επιμηκύνουν και το χρόνο μαγειρέματος. Όταν τα κομμάτια του κρέατος δεν έχουν κόκαλα, μπορούν να ψηθούν ομοιόμορφα κι είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα στο σοτάρισμα. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως όταν σοτάρουμε το κρέας, πριν το μαγειρέψουμε στην κατσαρόλα (στην εστία) ή στη γάστρα (στο φούρνο), είναι απαραίτητο να το έχουμε βγάλει αρκετή ώρα πριν από το ψυγείο για να ανακτήσει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και στη συνέχεια θα πρέπει να το σοτάρουμε λίγο-λίγο, για να μην πέφτει η θερμοκρασία της λιπαρής ουσίας (ελαιόλαδο ή βούτυρο) στο σκεύος.
Και μια υπενθύμιση: τα διάφορα λαχανικά, που απαιτούν διαφορετικούς χρόνους σοταρίσματος καλό είναι να ακολουθήσουν το κρέας, αφού το απομακρύνουμε από το σκεύος, για να διαποτιστούν από τους χυμούς του. Ρίχνουμε πρώτα στην κατσαρόλα όσα χρειάζονται περισσότερο χρόνο και σταδιακά προσθέτουμε εκείνα που χρειάζονται λιγότερο. Ιδανικό συμπλήρωμα για το άψογο μαγείρεμα του κρέατος είναι ένας σπιτικός ζωμός, φτιαγμένος από τα κόκαλα που καθάρισε ο κρεοπώλης μας, όταν αγοράσαμε το κρέας, ίσως και λίγα επιπλέον.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

Φαγητό στο γραφείο: Τips και εύκολες συνταγές για υγιεινά γεύματα

Το φαγητό στο γραφείο μπορεί να είναι γρήγορο, υγιεινό και νόστιμο με λίγη προετοιμασία και σωστές επιλογές.

Για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.

Δοκίμασε αυτές τις συνταγές με μανιτάρια

Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος.

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.