Follow us

Χορτοτυρόπιτα

Χορτοτυρόπιτα

Υλικά

1 ταψί 40 εκ.
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο του εμπορίου
¾ κιλ. σπανάκι
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκια μυρώνια
1 ματσάκι μάραθο
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε φέτες
4 πράσα (μόνο το άσπρο)
750 γρ. φέτα
4 αβγά
1 + ½ φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα χόρτα –τα πράσα μόνο το άσπρο-, εκτός από το σπανάκι. Κόβουμε το σπανάκι σε μεγάλα κομμάτια με το χέρι, απευθείας σε μεγάλη κατσαρόλα, χωρίς να το στραγγίσουμε και το αφήνουμε να μαραθεί σε υψηλή φωτιά και να πιεί το νερό του χωρίς να προσθέσουμε κανένα άλλο υγρό. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σπανάκι το ελαιόλαδο , χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις παπαρούνες, τις καυκαλήθρες, τα μυρώνια και το πράσο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο και μαγειρεύουμε για ακόμα 5 -6 λεπτά. Τραβάμε από τη φωτιά. Θρυμματίζουμε με το χέρι τη φέτα μέσα στην κατσαρόλα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε αναλόγως. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Χτυπάμε τα αβγά ξεχωριστά και μόλις χλιάνει η γέμιση, τα ρίχνουμε μέσα και πιπερώνουμε. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C.
Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα φύλλα και τη γέμιση όπως στη χταποδόπιτα. Χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα, αλείφουμε με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με νερό. Φουρνίζουμε, και ψήνουμε για ¾. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 150ο C και ψήνουμε στην κάτω θέση του φούρνου άλλα ¾ της ώρας. Ψήνουμε άλλα 10 λεπτά στη θέση πάνω κάτω στους 170ο C. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να μείνει για 15 λεπτά πριν την κόψουμε.
Α.Τ.

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…