Follow us

Ομελέτες του Αιγαίου

Ομελέτες του Αιγαίου

Οι ομελέτες είναι από τα πιο εύκολα και συνηθισμένα φαγητά με ελάχιστο κοινό παρανομαστή τα αβγά και με βασικό πλεονέκτημα πως φτιάχνονται με ό,τι βρίσκεται στην κουζίνα. Ξεχωριστή θέση στην ελληνική κουζίνα έχουν οι ομελέτες του Αιγαίου, που όλοι τις ξέρουμε και τις έχουν δοκιμάσει ή τουλάχιστον τις έχουμε ακούσει σαν «σφουγγάτο», «στραπατσάδα», «φρουτάλια», «κοσκοσέλα» (ο «καγιανάς», μια ωραία ομελέτα κι αυτός, είναι ονομασία που χρησιμοποιείται κυρίως στη στεριανή Ελλάδα). Με βασική πρώτη ύλη τα λαχανικά της εποχής και ανάλογα με τα βρισκούμενα, με την προσθήκη χοιρινών αλλαντικών –λίγο λουκάνικο, λίγη γλίνα, σύγλινο ή λούζα, φτιαχνόταν και φτιάχνεται στα γρήγορα ένα υπέροχο χορταστικό φαγητό για κάθε περίσταση.
Η τεχνική είναι απλή, σαν μια συνηθισμένη ομελέτα, αλλά μερικά τρικς θα κάνουν το μαγείρεμα της πιο εύκολο:
Επειδή τα πολλά αβγά που περιέχουν ζητούν αργό μαγείρεμα και σε χαμηλή φωτιά για να ψηθούν μέχρι μέσα, σκεπάζουμε το σκεύος και δεν ανακατεύουμε πριν περάσουν 8 -9 λεπτά.
Ανάλογα με το χρόνο και την επιδεξιότητά μας στο γύρισμα της ομελέτας στο τηγάνι για να ψηθεί και από πάνω, το φαγητό μπορεί να ολοκληρωθεί στο τηγάνι ή να περάσει στο γκριλ για μεγαλύτερη ευκολία.
Όλες οι φρουτάλιες και όλα τα σφουγγάτα μπορούν να γίνουν εξ αρχής σε ταψί, στο φούρνο.
Οι στραπατσάδες γίνονται μόνο στο τηγάνι, αφού απαιτούν συνεχές ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσουν σχεδόν κρεμώδη υφή.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

Φαγητό στο γραφείο: Τips και εύκολες συνταγές για υγιεινά γεύματα

Το φαγητό στο γραφείο μπορεί να είναι γρήγορο, υγιεινό και νόστιμο με λίγη προετοιμασία και σωστές επιλογές.

Για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.

Δοκίμασε αυτές τις συνταγές με μανιτάρια

Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος.

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.