Είναι πολύ εύκολο και εύλογο να ερωτευτείς τη φράουλα: το χαρακτηριστικό άρωμά της «ακούγεται» πριν ακόμα κατακτήσει το βλέμμα, το λαμπερό χρώμα της και η τραγανή υφή της με τη μοναδική γεύση ολοκληρώνει την παράδοσή σου στη γοητεία της. Δεν είναι, άλλωστε, σύμπτωση που στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών η φράουλα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, αρωματίζοντας ή/και δίνοντας γεύση σε μια μεγάλη σειρά προϊόντων.
Για όλα αυτά, η φράουλα έχει δώσει έμπνευση για ένα σωρό ωραία γλυκίσματα, ενώ έξω από την κουζίνα, στη λαϊκή φιλολογία, οι φράουλες αντιμετωπίζονται ως αφροδισιακή τροφή και η λαϊκή ιατρική τους επιφυλάσσει σημαντική θέση. Και, όπως δείχνουν τα επιστημονικά ευρήματα, δικαίως. Διότι κάτω από την εύθραυστη εμφάνιση και τη λαμπερή ομορφιά τους, οι φράουλες κρύβουν μια πανίσχυρη φόρμουλα υγείας και ομορφιάς, αφού σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, έρχονται δεύτερες σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών (πρώτα έρχονται τα μούρα). Πλούσιες σε διαιτητικές ίνες, περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, περισσότερη ακόμα και από τα εσπεριδοειδή, ενώ σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία, περιέχουν ελλαγικό οξύ, μία φυτοχημική ουσία που βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών. Σημαντική είναι και η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α, ασβέστιο, σίδηρο, φωσφόρο, κάλιο και σελήνιο, αλλά και πολύ μεγάλες ποσότητες από τις τις αντιοξειδωτικές ουσίες «ανθοκυανίνες», που μας προστατεύουν από τις εκφυλιστικές αρρώστιες και τα γηρατειά.
Όλα τούτα έχουν πλήρη ισχύ όταν μιλάμε για φρέσκες φράουλες, που δεν είναι τίγκα στις φυτοορμόνες (ας πούμε κάτι φράουλες στο μέγεθος που έχει το μπαλάκι του τένις…). Ακόμα και μαγειρεμένες, οι φράουλες διατηρούν πάρα πολλές από τις καλές τους ιδιότητες. Πολλές πληροφορίες σχετικά με το πώς διαλέγουμε καλές φράουλες, πώς τις καθαρίζουμε και πώς τις συντηρούμε θα βρείτε εδώ .
Updated: 30/03/22
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 29/04/16