Προφανώς, τα όσπρια είναι ένα από τα πιο δυνατά φαγητά για το χειμώνα. Έχουν τις θερμίδες τους, σηκώνουν λάδι, έχουν πρωτεΐνες (φυτικές αλλά πολύ καλής ποιότητας) και αν θυμηθούμε τους καιρούς που η εποχικότητα των τροφίμων καθόριζε και τη διαθεσιμότητά τους, το ότι «τρυγάμε» τα όσπρια το φθινόπωρο για να τα φάμε ξερά το χειμώνα δείχνει πως εκ φύσεως είναι τρόφιμα για κρύο (πέπτονται αργά, σε κρατούν για ώρες χορτάτο, είναι θρεπτικά). Επιπλέον προσόν, ότι συνδυάζονται σχεδόν με όλα τα άλλα τρόφιμα: με κρέας, με λαχανικά, με βότανα, ακόμα και με ψάρια, που παλιά τα συνηθίζαμε ως συνοδευτική «νοστιμιά» δίπλα στη φασολάδα, τη ρεβιθάδα ή τις φακές σούπα, κυρίως στην παστή τους μορφή: λακέρδα, σαρδέλες, σκουμπρί, τσίρος.
Μόνο μειονέκτημά τους, o χρόνος που απαιτούν για το μούλιασμα, που είναι απαραίτητο πριν τα μαγειρέψουμε και ο επίσης χρονοβόρος βρασμός. Η απάντηση; Αν όντως έχουμε πάρει με τη μέσα καρδιά την επιθυμία να τρώμε όσπρια και να τα δοκιμάζουμε συχνά- πυκνά σε όχι και τόσο συνηθισμένες εκδοχές, η μαζική προετοιμασία: μουσκεύουμε 2 κιλά φασόλια ή ρεβίθια ή κουκιά, τα βράζουμε τις 2 ώρες που χρειάζονται και μετά τα χωρίζουμε σε μερίδες και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν τα χρειαστούμε, απλώς βγάζουμε όσες μερίδες θέλουμε, αποψύχουμε και συνεχίζουμε με τη συνταγή που έχουμε επιλέξει.
Updated: 22/03/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 09/12/16