Υλικά
1 κόκορας 2,5 -3 κ.
1 κ.γ. ολόκληρους κόκκους πιπέρι
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό κομμένο στην μέση
1 μεγάλο λεμόνι
5 μέτρια καρότα
3 μέτριες σελινόριζες
250 γρ. ρύζι γλασέ
3 αβγά
1 κ.γ. σαφράν σε κλωστούλες
½ φλ. χυμός λεμονιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τις σελινόριζες σε 2 ή 4 κομμάτια και τις ζεματίζουμε μαζί με τα καρότα για 15'. Στραγγίζουμε και κραταμε στην άκρη. Καθαρίζουμε καλά τον κόκορα, τον πλένουμε, τον λεμονίζουμε μέσα έξω, δένουμε τις φτερούγες στην πλάτη και τα μπούτια μεταξύ τους και τον αφήνουμε σε σουρωτήρι. Βράζουμε 1,5 lt νερό και αλατίζουμε με 1 1/2 κ.σ. αλάτι. Βάζουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα και ξαφρίζουμε. Όταν σταματήσει να βγάζει αφρό, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τους κόκκους πιπεριού και το κρεμμύδι. Αφήνουμε να σιγοβράσει γύρω στη 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Τα τελευταία 10 λεπτά του βρασμού προσθέτουμε και τα λαχανικά να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν. Βγάζουμε στραγγιχτά τον κόκορα και τα λαχανικά στην άκρη, σουρώνουμε τον ζωμό, κρατάμε ½ φλ. όπου διαλύουμε το σαφράν και τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα να πάρει βράση. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει τελείως. Τα τελευταία 5 λεπτά ρίχνουμε και το σαφράν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και φτιάχνουμε αβγολέμονο, χτυπώντας σε ένα μεγάλο μπολ τα αβγά και τον χυμό λεμονιού με τον αβγοδάρτη. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ¼ της σούπας χτυπώντας συνεχώς. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αβγολέμονο μέσα στην υπόλοιπη σούπα και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.
A.T.