
Μια πραγματική λιχουδιά της ρώσικης κουζίνας (και της ουκρανικής επίσης) και πολύ κοντά στα ποντιακά ωτία, τα πιροσκί είναι τα γεμιστά πιτάκια με αφράτη ζύμη, που τηγανίζονται ή ψήνονται στο φούρνο. Η γέμισή τους μπορεί να είναι οτιδήποτε –από μια απλή γέμιση πατάτας απλώς βρασμένη και λιωμένη με λίγο βούτυρο και αλατοπίπερο, μέχρι ψητό κρέας, κιμά, συκωτάκια πουλιών, λάχανο, μανιτάρια, τυρί, αλλαντικά, ζαμπόν ή ένα συνδυασμό κάποιων από αυτά. Μόνο τα λαχανικά δεν πολυπαίζουν εδώ, αλλά αν τραβάει η όρεξή μας, γιατί όχι μια γέμιση με σπανάκι και τυρί ή με μπρόκολο ή με κουνουπίδι: απλώς, θα πρέπει να έχουν φύγει τελείως τα υγρά για να μην καταστρέψουν την ζύμη.
Φυσικά, τα πιροσκί στο φούρνο είναι πιο εύπεπτα και υγιεινά από τα (εξαιρετικά νόστιμα) πιροσκί στο τηγάνι, αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστούν, αφού πρέπει να ανοίξουμε φύλλο. Ό,τι και να επιλέξουμε, θα τα φτιάξουμε σε μικρό μέγεθος –να τα τρως με δυο, το πολύ τρεις μπουκιές, ή και ακόμα μικρότερα αν τα θέλουμε για συνοδευτικά σε ποτό –πηγαίνουν τέλεια με βότκα, τσίπουρο και λοιπά αποστάγματα, σε κάποιο κάλεσμα. Δίπλα σε μια γερή σαλάτα εποχής, παίζουν άνετα στο τερέν του κυρίως πιάτου και φυσικά βρίσκουν θέση στο πρωινό, είναι μια χαρά σνακ και δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα αγαπήσουν τα παιδιά.