
Όλοι ξέρουμε το διάσημο κρητικό πιάτο “αρνί τσιγαριαστό”. Λίγοι όμως ξέρουμε ότι υπάρχουν και χόρτα τσιγαριαστά (και "τσιγαρίδια", ανάλογα με την περιοχή), ένα εντελώς άλλο πιάτο, με πολλά αρωματικά χόρτα, που τα τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο και τα ενώνουμε με βλίτα ή άγρια χόρτα του βουνού ή σπανάκι ή σέσκουλα ή όλα αυτά μαζί και ίσως και λίγο ρύζι ή πλιγούρι για να γίνει «πιο φαγητό».
Πολλές φορές, η ντομάτα παίζει πρωτεύοντα ρόλο ενώ κάποιες άλλες το άφθονο σκόρδο μαζί με ξύδι ή λεμόνι, δίνουν τον τόνο. Για πολλούς, ένα τέτοιο φαγητό θα μπορούσε να παίζει τον ρόλο σαλάτας σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι δίπλα σε ένα ψητό ψάρι ή τα κλασικά τηγανητά καλοκαιρινά, όπως ψαράκια, κεφτέδες με κρέας ή ψευτοκεφτέδες ή καλαμαράκια. Κάποιοι άλλοι όμως, θα τα έβαζαν σε κεντρική θέση στο τραπέζι μαζί με κριθαροκολούρα ή ψωμί ολικής αλέσεως φρυγανισμένο, και με συνοδεία κάποια καλή φέτα ή γραβιέρα ή ένα αλοιφώδες τυρί, ας πούμε γαλοτύρι ή κατίκι Δομοκού. Δηλαδή, ένα ελαφρύ γεύμα με ένα σωρό γεύσεις και ό,τι πρέπει για τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής.