Follow us

Τι άλλο με καρπούζι;

Τι άλλο με καρπούζι;

Απόλυτο φετίχ του ελληνικού καλοκαιριού, το καρπούζι τρώγεται στη χώρα μας κυρίως σκέτο -και δικαίως: είναι αρωματικό, δροσερό, γλυκό, τραγανό, λάγνο και γενικά υπέροχο. Πολλοί, το τρώνε μαζί με τυρί φέτα και κάπου εδώ τελειώνει η συμμετοχή του στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, είτε ως γλυκό είτε ως φαγητό. Παρ΄όλα αυτά, έχει ενδιαφέρον να το δοκιμάσουμε και σε πιο έντεχνες μαγειρικές επιλογές, αφού προσθέτει ελαφράδα και αρώματα που δεν περιμένουμε, ακόμα και δίπλα σε κλασικά φαγητά, όπως το ψητό κοτόπουλο ή τα μπιφτεκάκια στο φούρνο, ενώ είναι σταθερή αξία σαν δροσερό ποτό ή σαν γρανίτα. Στην περίπτωση που φοβόμαστε μην μας βγει «μάπα το καρπούζι», η πείρα έχει αποδείξει πως υπάρχουν κάποια κριτήρια για να κάνουμε τη σωστή επιλογή:
*Διαλέγουμε ένα σφιχτό συμμετρικό καρπούζι, χωρίς γδαρσίματα, βαθουλώματα και αποχρωματισμούς.

*Το «ζυγίζουμε» στα χέρια μας. Πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθός του, αφού αποτελείται κατά 92% από νερό.

*Το γυρίζουμε ανάποδα και ελέγχουμε την κηλίδα που βρίσκεται στη βάση του. Αν είναι ασπροκίτρινη, το καρπούζι είναι ώριμο. Αν είναι λευκή ή ασπροπράσινη είναι ακόμα άγουρο.

*Γρατζουνίζουμε τη φλούδα με το νύχι του αντίχειρα. Εάν ξεφλουδίζεται εύκολα, αποκαλύπτοντας το λευκό μέρος της φλούδας, είναι ώριμο. Αν είναι άγουρο, η γρατζουνιά αφήνει απλώς μία σκούρα γραμμή.

*Αλλά το μεγάλο μυστικό για να διαλέξουμε ένα ώριμο καρπούζι, βρίσκεται στον ήχο που κάνει όταν το χτυπάμε. Οι γνώστες υποστηρίζουν ότι το ώριμο καρπούζι παράγει έναν θαμπό, «κούφιο» ήχο. Εάν είναι άγουρο, ο ήχος θα είναι μεταλλικός. Με άλλα λόγια, το ώριμο καρπούζι προτιμάει τα «μπάσα» ενώ το άγουρο τα «πρίμα»…

Συνταγές ειδικά για γλυκά με καρπούζι θα βρείτε και εδώ.

Updated: 25/08/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 20/08/18

Επίσης...

Δοκίμασε αυτές τις 3 συνταγές με μανιτάρια

Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος.

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

Περισσότερα από

Φαγητό

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.