Αν και μαγειρεύουμε τη φακή μόνο σαν σούπα και κυρίως με λάδι, ξύδι και σκόρδο ή όταν έχουμε πολλά κέφια με λίγη ντοματούλα, τίποτα δεν θα μπορούσε να την αδικήσει περισσότερο από αυτόν τον περιορισμό. Αφ΄ενός μπορεί να μαγειρευτεί παρέα με σχεδόν όλα τα άλλα τρόφιμα, αφ΄ετέρου, τη βρίσκουμε σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και υφών, που προσφέρουν ευρύ πεδίο για πειραματισμούς. Όσον αφορά το μέγεθος, υπάρχουν μόνο δύο κατηγορίες: οι ψιλές (λεπτόσπερμες) και οι χοντρές (πλατύσπερμες). Από εκεί και πέρα, όμως, εκτός από τις κλασικές καφέ, που χρησιμοποιούμε κυρίως στην Ελλάδα, υπάρχουν και οι πράσινες, οι κίτρινες, οι πορτοκαλί, οι κόκκινες, ολόκληρες ή χωρισμένες στη μέση, πιο μαλακές ή πιο ανθεκτικές στο βράσιμο, αλλά και οι μαύρες Beluga (μπελούγκα) το «μαύρο χαβιάρι» των οσπρίων, καθώς και η πιο διάσημη ποικιλία ελληνικής φακής, η σπάνια και νοστιμότατη ψιλή φακή Εγκλουβής, που παράγεται στο ομώνυμο μικρό χωριό της Λευκάδας και μαζεύεται ακόμα με το χέρι.
Πέραν της σοβαρής διατροφικής της αξίας -περιέχει πρωτεΐνες καλής ποιότητας, πολύ σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο και φυλλικό οξύ, η φακή είναι πολύ βολική, αφού δεν χρειάζεται μούσκεμα και ακόμα προσφέρει μια καλή πρώτη ύλη για μια ολόκληρη σειρά από πιάτα, που ταιριάζουν στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Οι συνταγές που σας προτείνουμε παρακάτω, αποδεικνύουν τα πολλά της πλεονεκτήματα.
Updated: 24/01/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 03/04/18