Δεν τις συνηθίζουμε στην Ελλάδα τις κρύες σούπες, παρά το μακρύ και καυτό καλοκαίρι που απολαμβάνουμε στον τόπο μας. Δεν υπάρχουν στην παραδοσιακή μας κουζίνα και δεν τις υιοθετήσαμε αργότερα, όταν τις μάθαμε από τις επαφή μας με τις ξένες κουζίνες.
Εκτός από τη διάσημη ισπανική gazpacho (γκαζπάτσο), η ανατολική Ευρώπη είναι μητέρα μιας ολόκληρης σειράς από κρύες σούπες, αλμυρές και γλυκές, αλλά πιο άγνωστες, ενώ όλες, βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της cuzina povera, δηλαδή της φτωχικής κουζίνας: ψωμί και λαχανικά σαν βάση στον Νότο, γιαούρτι, κεφίρ, σμετάνα, ξινή κρέμα στον Βορρά. Δεν χρειάζονται μαγείρεμα -ένα ταξίδι μέχρι το μπλέντερ είναι όλη κι όλη η μαγειρική τους τέχνη-, άρα είναι κάτι εύκολο και γρήγορο και όλη τη δουλειά την κάνουν τα πολύ φρέσκα υλικά και το μαστορικό καρύκευμα.
Updated: 14/06/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 16/06/18