Follow us

Μαγειρεύουμε ορτύκια!

Μαγειρεύουμε ορτύκια!

Αν ζούσαμε σε πιο παλιές εποχές, και ξεκινώντας από τέλη Αυγούστου και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, τα μεγάλα περάσματα των ορτυκιών στο μεταναστευτικό δρόμο τους για πιο θερμά κλίματα θα έφερναν στις ειδικές αγορές ορτύκια -θηράματα από τους κυνηγούς. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει και τουλάχιστον στα αστικά κέντρα, τα ορτύκια που φθάνουν στο πιάτο μας είναι ορτύκια εκτροφής. Με πιο μαλακό κρέας από το άγριο ορτύκι, μοιάζει κάπως με κοτόπουλο, είναι όμως πιο σφιχτό και ελαφρώς πιο σκούρο και διατηρεί ακόμα αναγνωρίσιμα ίχνη από το ιδιαίτερο άρωμά του.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του ορτυκιού είναι βέβαια το στήθος του -παχουλό με το περισσότερο κρέας- και αμέσως μετά το μπουτάκια του, γερή μπουκίτσα με πεντανόστιμο κρέας. Το ορτύκι μαγειρεύεται με όλους τους τρόπους, ακόμα και ολόκληρο τηγανητό μπορείς να το φτιάξεις αν το βράσεις πρώτα μέχρι να μαλακώσει αρκετά, το πανάρεις και το τηγανίσεις σε φριτέζα. Μόνο βραστό δεν γίνεται ή εγώ τουλάχιστον δεν το έχω δοκιμάσει έτσι και δεν το έχω δει σε κάποια συνταγή. Συνήθως, τα ορτύκια εκτροφής δεν χρειάζονται κάποια προετοιμασία πριν τα μαγειρέψουμε. Αν όμως νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε κάποια έξτρα γεύση, ένα γρήγορο μαρινάρισμα γύρω στα 15 -30 λεπτά σε ελαιόλαδο, σκόρδο και φασκόμηλο ή δεντρολίβανο, θα τα ωφελήσει ικανοποιητικά.

Επίσης...

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;