Follow us

Λαδερά: τα παραδοσιακά του καλοκαιριού

Τρία πιάτα γεμάτα γεύση και comfort θαλπωρή, ιδανικά για τους ζεστούς μήνες και τις μαγειρικές στο νησί, μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά στην ουσία του ελληνικού καλοκαιριού.

Λαδερά: τα παραδοσιακά του καλοκαιριού

Από τη Μαριαλένα Χατζηνικολάου

Είναι λαδερά, είναι απολαυστικά και φυσικά άκρως γευστικά. Τρία διαφορετικά φαγητά που δεν λείπουν από τα καλοκαιρινά τραπέζια και που όλες οι νοικοκυρές – και όχι μόνο- λατρεύουν να τα φτιάχνουν. Ιμάμ μπαϊλντί, μπριάμ και μουσακάς είναι τα πιάτα αναφοράς του ελληνικού καλοκαιριού και, πριν τα φουρνίσουμε για να μοσχομυρίσει η κουζίνα μας, ρίχνουμε μια ματιά στις συναρπαστικές ιστορίες του καθενός, που προσθέτουν ένα τσακ νοστιμιάς στη γεύση τους.

Λαδερά: τα παραδοσιακά του καλοκαιριού
Νοστιμιά και ένταση που.. ζαλίζει προσφέρει το ιμάμ μπαϊλντί

Ξεκινάμε με το πιο ερωτικό φαγητό του καλοκαιριού, το ιμάμ μπαϊλντί. Γλυκά μελωμένο, λιώνει σαν βούτυρο στο στόμα η μελιτζάνα με την ντοματούλα και το κρεμμυδάκι της και είναι η παρακαταθήκη που μας έφεραν οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη το 1922 κάνοντας γνωστά τα φαγητά τους σε όλη την Ελλάδα. Το όνομα του φαγητού σημαίνει στα τουρκικά «ο ιμάμης λιποθύμησε» και προέκυψε από μια ιστορία με δύο εκδοχές. Η πρώτη ιστορία θέλει τον ιμάμη να λιποθυμάει από τη μυρωδιά του νόστιμου φαγητού που φτάνει στο μπαλκόνι του και η άλλη τον θέλει να ζαλίζεται και να πέφτει κάτω από το… εξωφρενικό κόστος σε λάδι που χρειάστηκε για να γίνει!

Είτε στο φούρνο είτε στην κατσαρόλα, το τουρλού έχει γεύση καλοκαιριού

Ακολουθεί ένα πολυαγαπημένο φαγητό με πολλά ονόματα αλλά με πανομοιότυπες συνταγές και τρόπους παρασκευής, το γνωστό σε όλους μας μπριάμ (ή τουρλού, ή ratatouille, ή συμπεθεριό, ή σοφαγάδα). Φαγητό που έχει τις ρίζες του πολύ βαθιά στο χρόνο και έχει τιμηθεί από αρκετές κουζίνες ανά την υφήλιο. Οι διαφορές όλων αυτών αρκετές, όπως για παράδειγμα ότι το ratatouille γίνεται στην κατσαρόλα ενώ το τουρλού συνηθίζεται στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, το τουρλού περιέχει πατάτα ενώ το ratatouille όχι, καθώς επίσης και ότι διαφέρουν στα μυρωδικά. Στην Κρήτη τώρα, όπου ονομάζεται και συμπεθεριό ή σοφαγάδα, βάζουν ακόμα μια κούπα φρέσκα φασολάκια και λίγες μπάμιες και το σερβίρουν με ξινομυζήθρα.

Ταυτισμένος με την Ελλάδα ο μουσακάς, ανασκευασμένος από τον Νικόλαο Τσελεμεντέ

Τελευταίο και – για πολλούς – καλύτερο είναι το φαγητό που αναδημιούργησε ο «δικός μας» Νικόλαος Τσελεμεντές, ο πασίγνωστος μουσακάς. Η προέλευση της συνταγής δεν είναι κατοχυρωμένη ιστορικά, πολλοί όμως υποστηρίζουν ότι το πιάτο προέρχεται από τον περσικό maguma, ένα φαγητό που αποτελεί συνδυασμό αρνιού και μελιτζάνας. Η ελληνική εκδοχή του μουσακά τοποθετείται χρονικά στον 20ο αιώνα και το πιάτο όπως το ξέρουμε σήμερα έγινε ευρέως γνωστό το 1910 με την κυκλοφορία των συνταγών του αρχιμάγειρα Τσελεμεντέ. Η διαφορά από την αρχική συνταγή είναι ότι ο Τσελεμεντές έβαλε μπεσαμέλ και αφαίρεσε τα πολλά και βαριά μπαχαρικά.

Επίσης...

Δοκίμασε αυτές τις 3 συνταγές με μανιτάρια

Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος.

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

Περισσότερα από

Φαγητό

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.