Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών για αλμυρές τάρτες που θα βρεις εντός.
Τάρτα με Πιπεριές Φλωρίνης, Ντοματίνια και Κατσικίσιο Τυρί
Υλικά
- 1 φύλλο ζύμη σφολιάτας
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
- ελαιόλαδο
- 12 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
- 2 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες στη μέση κατά μήκος
- 250 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 1 κ.σ. μπαλσάμικο
- 1 γεμάτο κ.γλ. θυμάρι
- 200 γρ. κατσικίσιο λευκό τυρί
- αλάτι, πιπέρι
- φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί και τοποθετούμε τις πιπεριές. Τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σοτάτουμε τα κρεμμύδια για 6'-7', μέχρι να μαλακώσουν.
- Αλατίζουμε, προσθέτουμε το μπαλσάμικο και συνεχίζουμε μέχρι να το απορροφήσουν τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Λαδώνουμε μια ταρτιέρα και στρώνουμε στη βάση και ψηλά στα τοιχώματα τη σφολιάτα. Την τρυπάμε με πιρούνι.
- Στρώνουμε από πάνω τα κρεμμύδια και τις ελιές.
- Γεμίζουμε με κατσικίσιο τυρί κάθε μισό της πιπεριάς και τα τοποθετούμε σαν σταυρό στην ταρτιέρα.
- Γεμίζουμε τα κενά με τα ντοματίνια, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, και αλατοπιπερώνουμε.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και ψήνουμε για 35'-40', μέχρι να ροδίσει ωραία η σφολιάτα.
- Αφού ψήσουμε την τάρτα, μπορούμε να της προσθέτουμε φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο.
Εύκολη Τάρτα με Κοτόπουλο
Υλικά
- 1 φύλλο σφολιάτα
- 3 κ.σ. λάδι
- 350 γρ. κοτόπουλο - ψαχνό
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 αυγά χτυπημένα
- 150 γρ. τριμμένη γραβιέρα
- 2 κ.γ. ξερό βασιλικό
- 1 μεγάλο αυγό χτυπημένο με 3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κοτόπουλο, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να ροδίσει ελαφρώς.
- Το αφαιρούμε, το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
- Ανακατεύουμε το κοτόπουλο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα αυγά και τη γραβιέρα σε ένα μπολ.
- Αλατίζουμε και πιπερώνουμε. Ρίχνουμε το βασιλικό. Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε κύκλο με διάμετρο 32 εκ.
- Το στρώνουμε σε μια φόρμα για τάρτες. Η φόρμα να έχει διάμετρο περίπου 28 εκ.
- Το περίσσευμα γύρω-γύρω το στριφογυρίζουμε προς τα μέσα όμορφα για να σχηματίσουμε κόθρο.
- Με ένα πιρούνι τρυπάμε ελαφρώς τον πάτο της ζύμης.
- Απλώνουμε τη γέμιση μέσα. Χτυπάμε το αυγό με το γιαούρτι και περιχύνουμε το μείγμα από πάνω, έτσι ώστε να πάει παντού.
- Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει.
- Τη βγάζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη σερβίρουμε.
Τάρτα με Μανιτάρια, Κονιάκ και Δεντρολίβανο
Υλικά
- 1 κιλό μανιτάρια (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους)
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ ποτήρι του κρασιού κονιάκ
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 3 αβγά
- 2 φλιτζ. τριμμένη γραβιέρα (ή ένα πικάντικο καπνιστό τυρί)
- αλάτι, πιπέρι
- 1½ φύλλο ζύμη κουρού
- βούτυρο για την ταρτιέρα
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνουμε το βούτυρο και τα μανιτάρια, μέτρια κομμένα, και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μαζί με το αλάτι και το δεντρολίβανο (το μυστικό είναι να κάψουμε πολύ καλά το τηγάνι πριν βάλουμε τα μανιτάρια, αλλιώς θα μας βγουν σαν βραστά και όχι με τη νοστιμιά του σοταρισμένου, επειδή περιέχουν πολλά υγρά).
- Μόλις μαραθούν τα μανιτάρια, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν και αυτά. Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Κατεβάζουμε τα μανιτάρια από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τους προσθέτουμε τον μαϊντανό.
- Αλείφουμε με βούτυρο την ταρτιέρα και στρώνουμε τη ζύμη στον πάτο και στα τοιχώματα. Την τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι και απλώνουμε ομοιόμορφα τα μανιτάρια.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, το τυρί και πιπέρι και περιχύνουμε τα μανιτάρια.
- Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 45' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Την τρώμε ζεστή, μόλις βγει από τον φούρνο!