
Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος. Παρακάτω θα βρεις τρεις συνταγές με αυτά ως πρωταγωνιστή.
Κρασάτα Μανιτάρια
Υλικά
- 500 γραμμ. διάφορα μανιτάρια
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα μανιτάρια στα 2 ή στα 4 ανάλογα με το μέγεθος τους.
- Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια.
- Τα σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
- Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση στο ζουμί, που αφήνουν τα μανιτάρια και τα σερβίρουμε ζεστά με λίγη ρίγανη.
Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο
Υλικά
- 2 συσκευασίες των 500 γρ. ασπρομανίταρα
- 1/2 κούπα αποξηραμένα μανιτάρια (προαιρετικά)
- 1/3 κούπας λάδι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1/2 κόκκινη πιπεριά
- 1/2 πράσινη πιπεριά
- 2 κ.σ. γεμάτη μουστάρδα
- 1/2 κούπα κρασί
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- φέτα (τριμμένη)
- άνηθο ή μαϊντανό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βάζουμε στο κρασί τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα αφήνουμε για 1 ώρα να μουλιάσουν καλά.
- Σκουπίζουμε τα φρέσκα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες ( χοντροκομμένα).
- Βγάζουμε τα μανιτάρια από το κρασί και τα προσθέτουμε στα άλλα.
- Σουρώνουμε με ψιλό σουρωτήρι το κρασί που μούλιαζαν τα μανιτάρια και μέσα σε αυτό αραιώνουμε τη μουστάρδα.
- Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.
- Στη φάση αυτή προσθέτουμε τη φέτα και τον άνηθο και βάζουμε στο φούρνο για λίγο λεπτά έως ότου λιώσει η φέτα.
Η Καταπληκτική Μανιταρόπιτα
Υλικά
- 800 γρ. λευκά μανιτάρια σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- λίγη ρίγανη ή θυμάρι
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
- 3 αβγά
- 1 ποτήρι φρέσκο γάλα
- 2 φλιτζ. τριμμένα κίτρινα τυριά
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά, ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι ή τη ρίγανη και τα μανιτάρια.
- Αλατοπιπερώνουμε και σε δυνατή φωτιά ανακατεύουμε για 1' περίπου, μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το 1 φλιτζάνι από τα τυριά και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε (ταιριάζει ένας συνδυασμός από γλυκά τυριά: γραβιέρα και ένταμ ή γκούντα και κάποιο πικάντικο τυρί, π.χ. κεφαλοτύρι ή ρεγκάτο).
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας, με τις άκρες να προεξέχουν (η σφολιάτα θα βγει πιο τραγανή αν τη βγάλουμε τελευταία στιγμή από το ψυγείο).
- Μοιράζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας και τυλίγουμε σε λεπτό κόθρο τις άκρες που προεξέχουν.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, το γάλα και το υπόλοιπο τυρί.
- Ρίχνουμε το μίγμα στην επιφάνεια της πίτας και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για 50' περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει ωραία η επιφάνεια.